Workshops

 “Als we willen bevorderen dat creativiteit en identiteit ontwikkeld worden, dan moeten we zorgen dat iedere Nederlander de mogelijkheid heeft om zich cultureel te ontplooien” aldus het ministerie van OC&W in 2013.

Het Theaterschip is met verschillende cultuureducatie programma’s actief in het onderwijs. De vraag vanuit het onderwijs is daarbij voor ons leidend. Programma’s die bestaan uit workshops binnen de disciplines theater, dans en muziek, voorstellingen, projectdagen en doorgaande leerlijnen. Als het programma plaats vindt in het Havenkwartier kan ons aanbod worden verruimd met beeldende kunst, fotografie en graffiti.

Oersterke verhalen overdragen aan de jonge generatie, dat doen we bij Aluin met onze educatieklassiekers. Klassieke verhalen en geschiedenisverhalen die iedereen eigenlijk zou moeten kennen, omdat ze verweven zijn met onze hedendaagse cultuur. Aluin brengt theater overal: op school, in het theater en in musea. Ons educatieaanbod bestaat uit voorstellingen voor alle niveaus en leerjaren van het voortgezet onderwijs. Door het combineren van verschillende voorstellingen en workshops ontstaat de culturele loopbaan van Aluin (zie ook de afbeelding hieronder). Een toegankelijke kennismaking in de brugklas met de Classic Tour wordt een jaar later gevolgd door een van de energieke Ken je Klassiekers voorstellingen. In de bovenbouw gaan we de diepte in met onze Unplugged voorstellingen. Aluin heeft voorstellingen vast op het repertoire en organiseert op maat gemaakte theaterprojecten voor scholen. Op de links hiernaast vindt u ons aanbod en kunt u een voorstelling of workshop aanvragen. Een overzicht van alle voorstellingen vindt u op de voorstellingen pagina. Aluin is acceptant van de CJP cultuurkaart.

ARTTRA  is specialist in kunsthistorische rondleidingen en ART TALKS  voor scholieren met als doel de culturele uitwisseling te bevorderen.

ARTTRA heeft een naam opgebouwd als flexibel full service bureau dat garant staat voor een optimale combinatie van kwaliteit, kunst en cultuur. Onze organisatie werkt uitsluitend met kunsthistorici en andere specialisten, zowel op organisatorisch als uitvoerend vlak.

Voor de  ‘CKV/Kunst algemeen’ programma’s van 2020/21  biedt ARTTRA flexibele en actieve programma’s op maat aan. Ook in 2020/21 zijn wij CJP-acceptant.

De vorm van het programma is een wandeling, museumrondleiding of een boottocht, begeleid door deskundige kunsthistorische gidsen. De thema’s daarbinnen kunnen naar wens gecombineerd kunnen met de disciplines. Verdieping, verkenning, verbinding en verbreding zijn uitgangspunten.

Als docent kunt u zelf uit de vele mogelijkheden een combinatie samenstellen die perfect aansluit bij het CKV/Kunst algemeen programma van uw eigen klas.

Uiteraard komen wij graag tegemoet aan speciale wensen.

BonteHond maakt brutaal, toegankelijk theater voor jong publiek en publiek dat zich jong voelt. In het theater, op school of op een bijzondere locatie. Dit doen wij omdat we het belangrijk vinden dat kinderen naast alle regels en afspraken een open en eigenwijze blik blijven houden. We willen ze overhalen niet “te” volwassen te worden omdat wij denken dat dat de wereld tot een beter plek maakt. Hoe fijn zou het zijn als wij allemaal met een nieuwsgierige blik naar elkaar en de wereld om ons heen zouden kunnen kijken? We zouden minder bang zijn voor alles wat anders is of raar lijkt.

Bij onze voorstellingen bieden wij een gratis educatief pakket aan, toegespitst op thema’s uit de voorstelling. Dit pakket bestaat uit een lesbrief met opdrachten en een educatie-film. De lesbrief bevat vaste onderdelen, maar biedt voldoende vrijheid om naar eigen wens uit te voeren. Hiernaast kunnen wij op aanvraag een extra verdieping bieden, in de vorm van bijvoorbeeld een workshop, filosofisch gesprek of een masterclass door een theatermake

Afgestudeerd aan een kunstacademie maar geen 1egraads lesbevoegdheid? Behaal je Bachelor of Education in twee jaar in Amsterdam. Volg het verkorte programma docent beeldende kunst en vormgeving in deeltijd in combinatie met lesgeven in de praktijk. Les in de academie vindt plaats op woensdagvond en vrijdag overdag. Toelating gebeurt na een intakegesprek. 

Creëer en Leer

Creëer en Leer is een vernieuwend platform met onderwijsmateriaal voor de kunstvakken. Van spellen om de beeldaspecten te leren, tot kennisclipjes over materialen en technieken en werkvormen om onderzoek te stimuleren, je vindt het er allemaal.

Deskundigheidsbevordering Het motto van Creëer en Leer is: creativiteit voor iedereen. Om dat te realiseren wordt gebruikgemaakt van de procesgerichte didactiek in. Zoek je, samen met je collega’s, een training over de procesgerichte didactiek? Of ben je benieuwd hoe je met je team lessen en spellen kunt ontwikkelen voor jouw doelgroep? Creëer en Leer heeft professionele trainers die workshops en (gast)lessen verzorgen. Van een korte voorlichting of teamtraining tijdens een studiedag tot coaching en gastlessen, Creëer en Leer heeft voor elke behoefte de juiste mensen in huis.

Cultuurgeluid bestaat 10 jaar en gaat dit vieren in 2017. Wij staan voor boeiend cultureel CKV aanbod en meer. We worden landelijk constant herkend door tevreden oud leerlingen en dat blijft je wat doen. Cultuurgeluid is actief in heel Nederland en is met name de specialist op het gebied van Hip Hop workshops en maatschappijleer.

Daarnaast bieden wij een scala aan vernieuwende activiteiten voor het voortgezet, basis en speciale onderwijs. Spraypaint, Exotisch koken en licht graffiti en meer. De docenten van Cultuurgeluid hebben affiniteit. Wilt u meer weten ? wij horen u graag.

De helft van alle de activiteiten van de Toneelmakerij is voor leerlingen uit het basis- of voortgezet onderwijs. Rondom al onze producties ontwikkelen we workshops en lesmateriaal, beschikbaar voor alle scholen die een voorstelling van de Toneelmakerij bijwonen. Ook organiseren we excellentieprogramma’s voor jongeren die zich willen verdiepen in theater. Dit vindt veelal plaats in en om Amsterdam.

De Toneelmakerij gelooft dat je door middel van kunst persoonlijk kunt groeien. Je wordt geprikkeld een eigen mening te vormen, waardoor leerlingen dieper nadenken over zichzelf en de wereld om zich heen. Om dit te bereiken moet er een verband gelegd worden tussen de voorstelling en het leven van de leerlingen. Pas als leerlingen dat verband leggen, ervaren zij dat kunst iets met henzelf te maken heeft.
We weten uit ervaring dat deze werkvorm goed werkt voor alle kinderen, en in het bijzonder voor die kinderen die niet gewend zijn om het theater te bezoeken. Kinderen en jongeren ontdekken in deze projecten talenten die in het reguliere onderwijs spaarzaam aan bod komen. Creëren verstevigt het zelfbeeld en de ervaring dat kunst een stem kan geven aan wat leeft in hoofd en hart.

Aan de slag met film

Kom naar de studio van Eye filmmuseum en ga tijdens een van onze workshops aan de slag met verschillende facetten van film. Maak in een team een korte film geïnspireerd op de collectie, of werk samen aan een stop-motion film, leer alles over grimeren of schrijf een scenario onder begeleiding van een vakdocent. Eye Filmmuseum biedt verschillende workshops voor alle onderwijsniveaus. Ook te combineren met een interactief zaalprogramma of een rondleiding door een van de tentoonstellingen.

Bekijk ons actuele aanbod voor het PO [hyperlinken naar: https://www.eyefilm.nl/primair-onderwijs], het VO en vmbo [https://www.eyefilm.nl/voortgezet-onderwijs]

De Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel, NTjong en Theater aan het Spui fuseren per 1 januari 2017 tot Het Nationale Theater. Door de fusie ontstaat een krachtige theaterorganisatie, een open en bruisend gemeenschapshuis, dat in staat is om een breed en divers publiek te bereiken in de stad Den Haag en in het land.

Het Nationale Theater produceert toneelvoorstellingen én programmeert de theaters in Den Haag. In Nederland is dat nieuw, in het buitenland is het heel gewoon dat theater en gezelschap in één hand zijn. Het Nationale Theater blijft uiteraard in het hele land spelen en wordt het grootste reisgezelschap van Nederland. Ook blijft Het Nationale Theater voorstellingen brengen voor álle leeftijden, van jong tot oud.

Het Nationale Theater is het toonaangevende theaterinstituut dat iedere inwoner van dit land uitnodigt tot ontmoeting, kunstbeleving en debat. Welkom bij Het Nationale Theater!

Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam zijn per 1 januari 2018 gefuseerd en gaan vanaf seizoen 18|19 verder onder de naam Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Samen werken we aan een nieuwe organisatie die een vuurtoren van eigentijds theater is met een spanwijdte van de Amsterdamse buurten tot aan de hele wereld. Een toonaangevend centrum op nationaal en internationaal niveau. Wij produceren en programmeren een kwalitatief hoogwaardig programma met jaarlijks 600 pluriforme nationale en internationale toneel- en dansvoorstellingen en maatschappelijke programma's die een groot en divers publiek aanspreken om tot nieuwe inzichten en perspectieven te komen.

Jongeren inspireren en hun talenten ontdekken en uitdagen: dat is het doel van Kleinkunstig. Theatermakers, beeldend kunstenaars, artiesten en dansers nemen uw leerlingen mee in de wereld van kunst en cultuur. Workshop en voorstellingen vindt en reserveert u heel eenvoudig via www.kleinkunstig.nl. De grootste aanbieder van kunst- en cultuureducatie in heel Nederland daagt uw leerlingen uit!

Kunsteducatie.nl kan gratis door scholen gebruikt worden om activiteiten te vinden. Door handige filters kan je makkelijk en snel door het aanbod heen bladeren en kiezen welke voorstelling, cultuurdag, workshops of activiteit goed past in jullie  onderwijsvisie. Maak kennis met voorstellingen van artiesten zoals Jo De Rijck met ‘In Your Dreams’ of Willem Junior van Theater in School, ontdek unieke workshops zoals Ceramic Art, vilten, graffiti of het bouwen van je eigen escape room!

MASH-UP! Is een energieke en interactieve voorstelling voor het voortgezet onderwijs. De band speelt bekende hits uit de hedendaagse popmuziek. Middels dit feest van herkenning voor de leerlingen komt MASH-UP! tot de kern van hun voorstelling; Wat is er nodig om een pophit te maken? Zo passeren tijdens de voorstelling een aantal muziekgenres, akkoorden, ritmes en mash-ups de revue die de ingrediënten van een hit vertellen.

Nadat MASH-UP! Hun eigen song ten gehore heeft gebracht, zijn de leerlingen aan de beurt. Zij mogen hun eigen hit van deze song maken. Leerlingen geven hun voorkeur aan en MASH-UP! speelt daar live op in! De band improviseert ter plekke hun tekst, tempo, stijl en vorm van de song. Een educatief feestje waar het plezier bij de band en leerlingen vanaf straalt!

TEN Producties is een professioneel jeugdtheatergezelschap, we maken voorstellingen voor kinderen, jongeren en (jong-)volwassenen. Over belangrijke thema’s die een rol spelen in hun turbulente wereld. Wij brengen taboes onder de aandacht en willen gangbare denkpatronen doorbreken. Zo wordt de drempel verlaagd om thema’s als depressie, geaardheid en ziekte bespreekbaar te maken. Met onze voorstellingen houden wij de toeschouwer een spiegel voor, over gedrag en thema’s die ons verbinden. Waar ligt jouw verantwoordelijkheid, en wat doe je daarmee? We creëren bewustzijn door in gesprek te gaan met ons publiek. Hier zoeken we samen naar antwoorden op vragen over je identiteit en die van anderen, menselijk gedrag en de maatschappij. Door middel van (auto-) biografische, taboedoorbrekende voorstellingen brengen wij het gesprek op gang, laten we ons publiek reflecteren.

Theater TRAXX laat sporen na.

Het maakt taboes bespreekbaar met educatieve voorstellingen en trainingen.
In de klas of voor een organisatie. Door heel Nederland.

Bij elke voorstelling en training heeft Theater TRAXX
hetzelfde doel voor ogen: openheid creëren en zo jongeren
helpen ‘zware’ onderwerpen zoals rouw, voorstellingen en trainingen pesten, depressie, sociale- en verkeersveiligheid te bespreken en uiteindelijk te verwerken

 

Theaterbureau Het Verteltheater is een impresariaat dat de boekingen verricht voor 21 vertellers en gezelschappen, met meer dan 130 voorstellingen en verhalen voor volwassenen, jongeren en kinderen.

Wij bieden een goed en bruikbaar aanbod theatrale vertelkunst dat met zorg gekozen is op kwaliteit en diversiteit. Variërend van theatervoorstellingen met muziek, voorstellingen gebaseerd op literatuur tot een verteller in klas.

Wij bieden al meer dan 20 jaar een kwaliteitsprogramma door de beste vertellers van Nederland met diverse stijlen theatrale vertelkunst uit verschillende culturen.

Raaf bouwt al bijna een kwart eeuw kostuums voor steltlopers uit overgebleven materialen. Vele, prachtige kostuums die fantasievol en inspirerend zijn. Ook leerlingen in het VO kunnen nog iets tegenkomen dat ze op een ander spoor zet! Culturele uitjes of gewoon bezoek van Raaf op school. Dit kan tijdens workshop-dagen, bij een ontvangst op school of een diploma-uitreiking.

Raaf leert de leerlingen ook stelten lopen.

Y.A.A. zet populaire kunsten in en ontwikkelt workshops en masterclasses om kunst en cultuur toegankelijk te maken. Onze workshops bestaan uit populaire kunsten. Populaire kunsten bestaan uit activiteiten die jongeren zelf meer in de hand hebben en wat hedendaags een grotere rol speelt in het leven van jongeren.

Denk aan een workshop vloggen, beat making, fotografie en nog veel meer. Een masterclass is een les die door een artiest, kunstenaar of ondernemer wordt gegeven. Hier is kennisoverdracht en het uitwisselen van ervaring een belangrijk onderdeel.

Onze deelnemers krijgen de kans om op cultureel gebied kennis op te doen, hun talenten te ontdekken en een eigen identiteit te ontwikkelen. De diensten die worden aangeboden zullen helpen bij het vergroten van zelfvertrouwen en de mogelijkheid bieden om zelf de volgende stap te nemen. Zie het volledig aanbod op: www.youthartistagency.nl