tentoonstelling 'Mirror | Mirror. Reflect Yourself!'

Mirror mirror.

Verwacht: Mirror | Mirror Reflect Yourself!

za 5 jun 2021 t/m zo 29 aug 2021

In de tentoonstelling Mirror | Mirror kan de bezoeker zich verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden. De tentoonstelling begint met een glimlach. De Turkse designer Berk Ilhan, die woont en werkt in New York, heeft een ‘mürror’ bedacht, een smart mirror: een spiegel die alleen weerkaatst als je lacht.

‘Eindelijk mogen we weer bezoekers ontvangen, die zichzelf én anderen in de spiegel kunnen ontmoeten. Een spiegeling bestaat alleen als die gezien wordt. Ik verheug me erop bezoekers en hun spiegelbeeld te zien.' (curator Judith van Meeuwen)

De grote zaal is ingericht met installaties van de Deense kunstenaar Jeppe Hein. Zijn levensgrote werk 'Mobile Mobile' is voor het eerst in een museale omgeving te zien. De mobile van spiegels komt in beweging door een hometrainer, waardoor de ervaring van de ruimte continu verandert. Hein: ‘Ik wil mensen inspireren om naar zichzelf te kijken en zich af te vragen ‘Wie ben ik?’ en ‘Waar ga ik heen?’