Tentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn

RMO
een archeologische ontdekkingstocht voor jong en oud in het Rijksmuseum van Oudheden
In de nieuwe familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’ in het Rijksmuseum van Oudheden ontdekt jong en oud hoe mensen tweeduizend jaar geleden leefden langs de Nederlandse Rijn. De rivier vormde destijds de limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. En wie denkt dat hier alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. In de dorpjes langs de grens, en zelfs in de forten, woonden ook de vrouwen en kinderen van de soldaten, en hun bedienden. Bovendien waren er handelaren en ambachtslieden te vinden die zaken deden met het leger. Al hun verhalen worden nu voor het eerst samen in één tentoonstelling verteld. ‘Romeinen langs de Rijn’ is te zien vanaf 1 juni 2020 tot en met 28 februari 2021.
Vooraf kaartjes reserveren is noodzakelijk, via www.rmo.nl
 
‘Romeinen langs de Rijn’ vertelt het verhaal over soldaten en families, over hun bouw- en kookkunsten, spellen, vermaak en verbroedering. Vrijwel alle voorwerpen in de tentoonstelling, meer dan driehonderd, zijn archeologische vondsten uit de provincies waar de Romeinse grens doorheen liep: Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Ze zijn opgegraven bij de Romeinse forten en de omliggende dorpen. Vele ervan zijn nu voor het eerst te zien. Er zijn zwaarden, helmen, maar ook damessieraden, speelgoed van hout, babyflesjes, borden met ingekraste soldatennamen, godenbeeldjes en het bronzen diploma van een militair. Een van de vrouwen langs de limes was bediende Salvia Fledimella. Haar voormalige baas, Sextus Salvius, liet na haar dood een kostbare grafsteen voor haar oprichten - een van de topstukken in de tentoonstelling. Blikvangers zijn daarnaast een opvallende bronzen ruiterhelm met een adelaarskop, leren kinderschoentjes uit Vechten en de vondsten uit het graf van ‘de man van Velsen’. Deze vermoorde soldaat van de hulptroepen was, in z’n volledige uitrusting met zilveren dolk en gordel, begraven in een waterput.
Voor kinderen is er een doe-boekje vol zoekopdrachten en hersenkrakers. Als ‘nieuwe inwoners’ van het Romeinse grensgebied nemen ze al samen speurend een kijkje in het leven van tweeduizend jaar geleden. Om in te burgeren krijgen ze een Romeinse naam en maken kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. Er is een virtuele ‘vervloekingsput’ en zijn er Romeinse recepten om zelf uit te proberen met een keukenspel. In de zomervakantie zijn er extra spel-, speur en puzzelactiviteiten ̶ wie alle stempels in zijn Romeinse paspoort verzamelt, mag zich een ware Romein noemen.
 
Voor de liefhebber is er extra aandacht in de tentoonstelling voor tweehonderd jaar archeologisch onderzoek in Nederland langs de Romeinse grens. Ook verschijnen er een boekje ‘Romeinen langs de Rijn’ (80 pgs., €12,50) en een RMO Magazine (€3,50).
 
Met dank aan
‘Romeinen langs de Rijn’ kwam tot stand met dank aan de Gravin van Bylandt Stichting, Fonds 1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.
Er zijn bruiklenen te zien van Erfgoed Leiden en Omstreken, Museum het Valkhof, Stadsmuseum Woerden, het Provinciaal depot Utrecht, het Provinciaal Depot Zuid-Holland, het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (PUG), de Vakgroep Erfgoed Gemeente Utrecht en enkele particuliere verzamelingen. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u terecht bij het Rijksmuseum van Oudheden, afdeling PR, Marketing en Communicatie, communicatie@rmo.nl, 071-5 163 164 (Selkit Verberk 06-46 133 564). Beeldmateriaal is ook te downloaden via www.rmo.nl/pers
‘Romeinen langs de Rijn’
te zien vanaf 1 juni 2020 t/m 28 februari 2021
Reserveren via www.rmo.nl