Scapino Ballet danst na 77 jaar weer op Amsterdams schoolplein

Scapino

Op 23 september keert Scapino Ballet terug naar waar het in mei 1945 begon, het schoolplein van de Dongeschool in Amsterdam. Daar gaf een groep dansers onder leiding van Hans Snoek een optreden tijdens een van de vele bevrijdingsfeesten direct na de Tweede Wereldoorlog. Kort na dit optreden kreeg het gezelschap de naam Scapino en was ’s werelds eerste dansgezelschap voor kinderen een feit. Samen met de leerlingen van de Dongeschool lanceert Scapino de nieuwe DANS energizers die gemaakt zijn als cadeau voor alle basisscholen in Nederland.

In 2021 lanceerde Scapino Ballet Rotterdam de eerste serie DANS energizers. Korte filmpjes van 5 minuten met een instructie door een danser van Scapino om kinderen onder schooltijd even in beweging te zetten. De energizers zijn op maat gemaakt voor onder-, midden- en bovenbouw en leren de kinderen een fragment uit een Scapino voorstelling. De eerste serie energizers was een groot succes. Ruim duizend scholen vroegen de filmpjes aan en meer dan 100.000 kinderen door heel Nederland dansten fragmenten van een Scapino voorstelling in de klas.

Scapino ontwikkeltde een nieuwe serie DANS energizers. De leerlingen van de Dongeschool krijgen op 22 en 23 september de primeur. Op deze dagen verzorgen de workshopdocenten, veelal oud Scapino dansers, diverse workshops en gaan de kinderen ook aan de slag met de DANS energizers. Dit vormt de opmaat naar een spetterend optreden op het schoolplein door alle leerlingen op vrijdag 23 september om 14.30 uur.

De lancering van de DANS energizers vindt plaats op het moment dat Scapino Ballet de voorstelling Oscar speelt in Koninklijk Theater Carré. In dit majestueuze theater aan de Amstel gaf het net formeel opgerichte Scapino Ballet in januari 1946 zijn eerste optredens in een theater. Daarmee keert Nederlands oudste dansgezelschap terug naar zijn wortels, twee jaar na het officiële jubileum dat door corona gedeeltelijk in het water viel.

Educatie in het DNA
Sinds de jaren negentig maakt Scapino Ballet Rotterdam geen kindervoorstellingen meer. Maar educatie zit nog altijd in het DNA van Scapino. Naast de DANS energizers heeft Scapino een ruim educatief aanbod voor zowel primair- als voortgezet onderwijs. Dit doet het voormalig jeugdgezelschap vanuit de overtuiging dat dans een vaste plek verdient in het curriculum van scholen. Dansen is namelijk niet alleen een speelse methode om je gevoelens te leren uiten of de verbeelding aan te spreken, maar ook een bewezen katalysator bij de ontwikkeling van motorische en cognitieve vaardigheden. Kijk voor meer informatie op scapinoinschool.nl