Rijksmuseum: Programma 2020

Tentoonstellingen in 2020

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome

14 februari t/m 7 juni 2020

Een nieuwe generatie ambitieuze kunstenaars aangevoerd door de briljante schilder Caravaggio en de geniale beeldhouwer Bernini schudde in de eerste decennia van de 17de eeuw de ingedutte eeuwige stad Rome wakker. Zij introduceerden een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van emoties: de barok. Theatrale kunst met drama, dynamiek en bravura. Een kunst waarbij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur innig samenwerkten. Een revolutie in de westerse kunst, die in Rome begon en in heel Europa zijn sporen naliet. Met meer dan zeventig internationale bruiklenen zijn nooit eerder zoveel topstukken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten samen in Nederland te zien geweest. Caravaggio-Bernini is tot stand gekomen in samenwerking met het Kunsthistorisch Museum in Wenen.

Japans Lak

3 juli t/m 30 augustus 2020

Japans lakwerk heeft iets magisch. Versieringen met ongelooflijke aandacht gemaakt van tientallen laagjes van lak, een proces dat maanden duurt. Zonlicht gevangen op een bloem, in goud- en zilverpoeder, of een luitspeler van bladgoud, die stil in de nacht luistert naar het ruisend gras. Die magie is te zien in de tentoonstelling Japans Lak. Traditioneel gouden voorstellingen op zwart lak zijn het startpunt voor de reis naar moderniteit, creativiteit en uitbundige kleuren. Bijna 70 werken laten die ontwikkeling zien. Met bruiklenen uit Japan, de Verenigde Staten en Europa.

XXL Papier

3 juli t/m 30 augustus 2020

Groot, groter, grootst. Verwonder je over de ontwerptekeningen op ware grote voor de glas-in-lood ramen van de Sint Bavokerk in Haarlem uit 1541. Deze zijn zo groot dat ze alleen op een schuine wand kunnen worden getoond. Of verbaas je over een 23 meter lang handgeschilderd behang. Op de tentoonstelling XXL Papier zijn de allergrootste werken op papier uit de collectie van het Rijksmuseum te zien, werken die vanwege hun omvang vrijwel nooit eerder zijn getoond.

Slavernij

25 september 2020 t/m 17 januari 2021

Volgend jaar presenteert het Rijksmuseum, een tentoonstelling over slavernij. Centraal in de tentoonstelling staat de slavernij in de Nederlandse koloniale periode, van de 17de tot en met de 19de eeuw. Tien levens van verschillende personen in Europa, Afrika, Amerika en Azië uit die periode worden belicht. Van een slaafgemaakte, een slavenhouder, iemand die de slavernij ontvluchtte, een verzetsheld, iemand die slavernij wilde afschaffen, een Afrikaanse bediende in Nederland, een Amsterdamse suiker-industrieel en een gewone ambachtsman die zijn brood verdiende als toeleverancier van de slavenhandel. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij hun eigen keuze maken? De tentoonstelling zet aan tot nadenken over een systeem waarbij mensen andere mensen als hun eigendom beschouwden.

Meer informatie

 

Meer in 2020

Operatie Nachtwacht

Sinds juli 2019

Op 8 juli 2019 is Operatie Nachtwacht gestart, het grootste en meest veelzijdige onderzoeks- en restauratieproject van Rembrandts meesterwerk in de geschiedenis. Operatie Nachtwacht heeft tot doel het schilderij optimaal te behouden voor de toekomst. Het vindt plaats voor het oog van het publiek in een speciaal hiervoor ontworpen glazen ruimte.

Dankzij Waller 2010-2020

14 februari t/m 7 juni 2020

De kunsthistoricus en prentkenner François Gérard Waller (1867-1934) behoort tot de grootste weldoeners van het Rijksmuseum. Hij schonk zijn omvangrijke verzamelingen sierpapier, ex libris, schilderijen, tekeningen en prenten. Zijn belangrijkste schenking betreft het fonds dat zijn naam draagt. Daarmee heeft het Rijksmuseum sinds 1938 ruim 55.000 werken kunnen verwerven. De meest bijzondere aankopen van de afgelopen tien jaar worden straks getoond in de twee zalen op de begane grond van de Philipsvleugel.

Willem Diepraam, 50 jaar fotografie

26 juni t/m 30 augustus 2020

Fotograaf Willem Diepraam (1944) is van grote invloed geweest op de Nederlandse fotografie. Vanaf de jaren 70 stond hij aan de wieg van de journalistieke fotoreportage en wist hij vervolgens de fotografie als vorm van kunst naar een hoger plan te tillen. Willem Diepraam droeg in 2011 zijn complete fotowerk over aan het Rijksmuseum. Nu de overdracht voltooid is, wordt Diepraams vroege en recente werk voor het eerst tentoongesteld.

Meer informatie