Rêverie, dé Folly van een Rijtjeshuis een installatie over woonrecht

rijtjeshuis

Rêverie, dé Folly van een Rijtjeshuis een installatie over woonrecht
MIKC | Perron1 Delden, Blikveld 5, DING. Kunst in het Twickelpark tot 16-10-2023

De installatie Rêverie is deze zomer onderdeel van Blikveld 5 ‘DING’ Verhalen in beeld. Een project van MIKC|Perron1 Delden. Een bijzondere buitenexpositie in het Twickelpark in Delden waaraan 10 kunstenaars meewerken. Installaties en beelden over vrijheid, recht en onrecht in heden en verleden. De startplek bevindt zich tegenover station Delden waar ook op perron 1 kunst te beleven valt. Het park is dagdagelijks open en de entree is gratis.

In Holland staat een huis. Droom of werkelijkheid. Ben je gevlucht om die droom? Van een (on)veilig thuisland naar een nieuwe haven? Of leef je in die droom en is je poëzie een andere werkelijkheid? Dagdromen doen we allemaal. De een bouwt ‘n nog groter luchtkasteel dan de ander. Voor sommigen wordt de droom werkelijkheid. Wij, Rob Verwer en Meg Mercx, hebben van onze dagdagelijkse werkelijkheid een droom gemaakt. De doorsnede van ons (t)huis hebben we omgezet in een monumentale 3D-lijntekening. Een schets in de lucht. Een tekening op ware grootte. Dat werkt vervreemdend. Van realiteit naar abstractie. Van werkelijkheid naar een folly. Dé folly van een rijtjeshuis? Dat roept hopelijk veel vragen op.

Veel Nederlanders wonen in een rijtjeshuis (60%). Daarom is het een super herkenbaar object. De doorsnede van ons (t)huis en de inrichting lijken -nee zijn een lijntekening: onbewoonbaar, onbruikbaar en vervreemdend. Voor ons een abstractie, maar helaas voor sommige mensen in Nederland is die abstractie een wrede realiteit. Heeft niet ieder mens het recht op een woonplek? Een veilige haven? Een veilig zijn? Artikel 22, lid 2 van de Nederlandse Grondwet bepaalt dat de overheid moet zorgen voor (voldoende) huisvesting. Daarnaast wordt huisvesting als recht vernoemd in verschillende internationale verdragen. De overheid moet zich inspannen om dakloosheid te voorkomen en mensen beschermen tegen huisuitzettingen. Bron: www.mensenrechten.nl/ huisvesting