Pieten, pakjes en pepernoten in het Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum_evenementen_Pietendorp 2022_foto Madelon Dielen (

 Pieten, pakjes en pepernoten in het Zuiderzeemuseum

Buitenmuseum omgedoopt tot Pietendorp
Alle Pieten verzamelen! Danspieten, Bakpieten, Postpieten, Sportpieten en Fanfarepieten… ze zijn er allemaal bij! Op 20, 26 en 27 november is het weer Pietendorp in het Zuiderzeemuseum en nemen meer dan 150 Pieten hun intrek in het buitenmuseum. De pepernotenbakkerij draait op volle toeren en de Danspieten leren de kinderen hun nieuwste dans. Pietendorp pakt dit jaar uit, dus kom naar het buitenmuseum voor de mooiste Sinterklaasbeleving.

 Overal in het pittoreske buitenmuseum zijn activiteiten te doen voor jong en oud. Ontmoet de Pieten op straat en ga langs bij het Pietenmeetpunt, waar je kunt laten opmeten wat voor soort Piet je bent. Doe mee aan de Pietenbootcamp en ga de strijd aan met andere Pieten. Op het speciale Pietenoefendak kunnen alle kleine Hulppieten een Pietentraining volgen. Zij leren hier niet alleen pakjes in de schoorsteen te gooien, maar er ook door af te dalen. Zo wordt elk Hulppietje niet alleen een Schoorsteenpiet, maar ook een echte Superpiet!

 Gratis Pietenmuts
Voor kinderen is er een gratis Pietenmuts met eigen naam beschikbaar (op=op). Bezoek daarnaast de stal van Ozosnel en zijn hoefsmid, speel het pakjes-stapelen-spel of de pepernotenquiz. Doe jij ook samen met je (klein)kinderen mee met de Pietenpakjesrace en de Pietenstoelendans? Of helpen ze liever in de Pietenpakkenwasserij? Bezoek de Pieten Ziekenboeg, waar alle zieke en gewonde Pieten worden behandeld. En zijn alle indrukken even een beetje te veel voor jouw kind? Er is een speciale chillplek ingericht voor kinderen die snel overprikkeld raken. Het is er rustig en je kind kan zich hier even terugtrekken, even ontprikkelen.

Kaartverkoop en informatie Het Pietendorp is op zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november geopend van 10.00 tot 16.00 uur; tickets zijn uitsluitend op tijdslot online verkrijgbaar via de ticketshop op zuiderzeemuseum.nl. Bestel vóór 1 november je tickets in de voorverkoop en ontvang € 3,50 korting per ticket. Voor de Vrienden van het Zuiderzeemuseum geldt een gereduceerd tarief. Heb je een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-KAART? Dan heb je gratis entree, maar is het wel noodzakelijk om vooraf online je tickets te reserveren.

Bereikbaarheid Het Pietendorp is te bereiken met de museumveerboot, die in 15 minuten van NS-station Enkhuizen naar het museum vaart. Het Pietendorp is dus ook goed te bereiken met het openbaar vervoer en parkeren bij het NS-station is gratis! Daarnaast is Pietendorp te voet toegankelijk via de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden en de instructies van de verkeersregelaars om de auto te parkeren.

 Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.

Foto:Pietenmeetpunt, Foto Madelon Dielen