Ondersteunende instellingen

ARTTRA  is specialist in kunsthistorische rondleidingen en ART TALKS  voor scholieren met als doel de culturele uitwisseling te bevorderen.

ARTTRA heeft een naam opgebouwd als flexibel full service bureau dat garant staat voor een optimale combinatie van kwaliteit, kunst en cultuur. Onze organisatie werkt uitsluitend met kunsthistorici en andere specialisten, zowel op organisatorisch als uitvoerend vlak.

Voor de  ‘CKV/Kunst algemeen’ programma’s van 2020/21  biedt ARTTRA flexibele en actieve programma’s op maat aan. Ook in 2020/21 zijn wij CJP-acceptant.

De vorm van het programma is een wandeling, museumrondleiding of een boottocht, begeleid door deskundige kunsthistorische gidsen. De thema’s daarbinnen kunnen naar wens gecombineerd kunnen met de disciplines. Verdieping, verkenning, verbinding en verbreding zijn uitgangspunten.

Als docent kunt u zelf uit de vele mogelijkheden een combinatie samenstellen die perfect aansluit bij het CKV/Kunst algemeen programma van uw eigen klas.

Uiteraard komen wij graag tegemoet aan speciale wensen.

Creëer en Leer

Creëer en Leer is een vernieuwend platform met onderwijsmateriaal voor de kunstvakken. Van spellen om de beeldaspecten te leren, tot kennisclipjes over materialen en technieken en werkvormen om onderzoek te stimuleren, je vindt het er allemaal.

Deskundigheidsbevordering Het motto van Creëer en Leer is: creativiteit voor iedereen. Om dat te realiseren wordt gebruikgemaakt van de procesgerichte didactiek in. Zoek je, samen met je collega’s, een training over de procesgerichte didactiek? Of ben je benieuwd hoe je met je team lessen en spellen kunt ontwikkelen voor jouw doelgroep? Creëer en Leer heeft professionele trainers die workshops en (gast)lessen verzorgen. Van een korte voorlichting of teamtraining tijdens een studiedag tot coaching en gastlessen, Creëer en Leer heeft voor elke behoefte de juiste mensen in huis.

Cultuureducatiegroep (in 2001 begonnen onder de naam Museumgroep Leiden) zet zich in om de cultuureducatie op scholen naar een hoger plan te brengen. In onze jarenlange samenwerking met de Leidse musea hebben we veel ervaring opgedaan met de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s voor basisscholen en voor het vmbo. Deze succesvolle samenwerking is ook uitgebreid met samenwerkingen met partners uit de kunstsector en partners van het lokale erfgoed.

Samen met deze partners ontwikkelen wij doorlopende leerlijnen cultuureducatie voor het onderwijs. Deze doorlopende leerlijnen noemen we cultuurlijnen. Onze cultuurlijnen bestaan uit inspirerende lessen van verschillende instellingen op het gebied van erfgoed, kunst en media. Cultuureducatiegroep verbindt deze lessen met elkaar én met het lesprogramma in de klas. De lessen zijn een verdieping en verrijking van de lesstof op school. Met u stellen we een kwalitatief, samenhangend en divers programma cultuureducatie samen voor uw school!

Kunsteducatie.nl kan gratis door scholen gebruikt worden om activiteiten te vinden. Door handige filters kan je makkelijk en snel door het aanbod heen bladeren en kiezen welke voorstelling, cultuurdag, workshops of activiteit goed past in jullie  onderwijsvisie. Maak kennis met voorstellingen van artiesten zoals Jo De Rijck met ‘In Your Dreams’ of Willem Junior van Theater in School, ontdek unieke workshops zoals Ceramic Art, vilten, graffiti of het bouwen van je eigen escape room!

Het Literatuurmuseum draagt graag bij aan inspirerend literatuuronderwijs. Naast lessen in het museum in Den Haag bieden wij ook gratis online lespakketten. Ideaal voor een nadere kennismaking met Nederlandse schrijvers.

Zoek je concreet lesmateriaal voor het leergebied Kunst en Cultuur in de onderbouw? Of ben je CKV docent en zoek je een activerende methode? Met de kunstabonnementen van Tumult maken leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met kunst en cultuur. Daarbij staan de eigen ervaringen en het leren van creatieve vaardigheden (kijken en maken) centraal. Want creativiteit is een belangrijke vaardigheid voor de 21e eeuw!

Tumult Maak het!

Kunst en cultuur in de onderbouw

Tumult Maak het! koppelt praktische opdrachten voor de kunstvakken aan een algemene oriëntatie op kunst en cultuur. Het lesmateriaal biedt zo een kapstok om het leergebied Kunst en Cultuur concreet in te vullen.

Tumult Kunst!?

CKV voor 3-4vmbo

Met Tumult Kunst!? ontdekken leerlingen de wereld van kunst en cultuur. De eigen ervaringen staan daarbij centraal. De opdrachten zijn afwisselend en vaak praktisch en daarmee zeer geschikt voor de doelgroep.

Y.A.A. zet populaire kunsten in en ontwikkelt workshops en masterclasses om kunst en cultuur toegankelijk te maken. Onze workshops bestaan uit populaire kunsten. Populaire kunsten bestaan uit activiteiten die jongeren zelf meer in de hand hebben en wat hedendaags een grotere rol speelt in het leven van jongeren.

Denk aan een workshop vloggen, beat making, fotografie en nog veel meer. Een masterclass is een les die door een artiest, kunstenaar of ondernemer wordt gegeven. Hier is kennisoverdracht en het uitwisselen van ervaring een belangrijk onderdeel.

Onze deelnemers krijgen de kans om op cultureel gebied kennis op te doen, hun talenten te ontdekken en een eigen identiteit te ontwikkelen. De diensten die worden aangeboden zullen helpen bij het vergroten van zelfvertrouwen en de mogelijkheid bieden om zelf de volgende stap te nemen. Zie het volledig aanbod op: www.youthartistagency.nl