Ode aan het landschap in het Mondriaanhuis

Mondriaanhuis

Piet Mondriaan, Boerderij Landzicht gezien van stroomafwaarts met een zichtbare geveltop, olieverf op doek, 1902 - 1903 ODE AAN HET LANDSCHAP Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan veel landschappen. Een aantal van deze vroege werken is nu te zien in het Mondriaanhuis. Ze zijn samengebracht met het werk van drie hedendaagse kunstenaars, die ieder op hun eigen manier het landschap hebben vastgelegd: Frans Kanters, Suus Kooijman en John Konijn.

Mondriaan fietste aan het begin van de vorige eeuw regelmatig zijn woonplaats Amsterdam uit om buiten de stad en plein air het landschap vast te leggen op doek. Het riviertje 't Gein heeft hij talloze malen geschilderd. John Konijn en Suus Kooijman, beiden afkomstig uit de regio Amersfoort, zochten hun onderwerpen ook dicht bij huis. Zij werden o.a. geïnspireerd door de Eem, de rivier die door Amersfoort stroomt. Fotograaf Frans Kanters trok wat verder het land in en legde het weidse Hollandse landschap vast in zwart wit.

Suus Kooijman (1960) woont en werkt in Achterveld. Zij maakt voor haar werk gebruik van een eeuwenoude techniek met was en pigmenten (encaustic). De landschappen die onder haar handen ontstaan zijn intrigerend omdat ze tegelijkertijd onthullend en verhullend zijn. Veel wordt aan de blik van de kijker overgelaten.

Het landschap is een belangrijk thema voor John Konijn (1979). De werken in deze tentoonstelling zijn alle drie geschilderd naar de directe omgeving van Amersfoort. De schilder maakte Avond over de Eem geïnspireerd op het uitzicht dat hij had in zijn vorige atelier.

Frans Kanters (1964) woont en werkt vanuit Amersfoort. Hij heeft het Hollandse landschap talloze malen vastgelegd in zwart wit. Zonder kleur is er meer vrijheid voor de kijker, zo is zijn overtuiging. De fotograaf is altijd zoekende naar de stilte in een beeld. Leegte en lijnenspel kenmerken zijn werk.

Meet & greet met kunstenaars Op zaterdag 12 juni is Suus Kooijman vanaf 14.30 uur aanwezig in het museum om vragen van bezoekers over haar werk te beantwoorden. Op zondag 27 juni is John Konijn in het Mondriaanhuis voor een ontmoeting met bezoekers. Ook vanaf 14.30 uur.

Ode aan het landschap is te zien t/m 31 oktober.

Veilig museumbezoek Het Mondriaanhuis is open dinsdag t/m zondag van 10-17 uur. Voor een veilig bezoek worden de geldende coronamaatregelen gehanteerd. Bezoekers (ook Museumkaarthouders) dienen vooraf een ticket te reserveren via de website museumflehite.nl.