NBE speelt Vier letzte Lieder

4 Richard Strauss Nederlands Blazers Ensemble

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt Strauss' Vier letzte Lieder met alt-mezzo Carina Vinke

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) speelt in haar nieuwe voorstelling de Vier letzte Lieder van Richard Strauss in een nieuwe spraakmakend arrangement van Willem van Merwijk. De Blazers toveren de theaterzaal om tot een film noir, met in de hoofdrol alt-mezzo Carina Vinke, die als Edith Piaf op de barkruk in een rokerige nightclub, haar eigen draai geeft aan deze geliefde liederen.
Strauss stierf kort na de voltooiing van de Vier letzte Lieder in 1949 en heeft ze dus nooit zelf kunnen horen. De iconische liederen stralen een sfeer van berusting uit. De componist neemt afscheid van het leven, en de wereld neemt afscheid van een muzikale taal die nu definitief ‘historisch’ was geworden. Toen Strauss deze liederen schreef, was de atonale muziek de kinderschoenen al lang ontgroeid, en in de tweede helft van de twintigste eeuw zou de muziek een radicaal andere richting nemen.
Artistiek leider Bart Schneemann over de Vier letzte Lieder: "We gaan in onze voorstelling 'Vier letzte Lieder' laten horen dat vaarwel zeggen ook een grote schoonheid kan hebben. Een avond vol melancholie, waarin we de gordijnen sluiten, de tafels ontruimen en waarbij het licht langzaam maar zeker uitgaat..."

Speellijst:
Do 19 mei - Amsterdam - Podium Mozaïek (UITVERKOCHT)
Vr 20 mei - Arnhem - Musis
Za 21 mei - Tilburg - Schouwburg Concertzaal Tilburg
Zo 22 mei - Amsterdam - Het Concertgebouw
Di 24 mei - Heerlen - Parkstad Limburg Theaters
Wo 25 mei - Ede - Cultura
Do 26 mei - Leiden - Stadsgehoorzaal
Vr 27 mei - Enschede - Grote Kerk
Za 28 mei - Amsterdam - Het Concertgebouw
Zo 29 mei - Utrecht - TivoliVredenburg
Di 31 mei - Den Haag - Nieuwe Kerk
Wo 1 juni - Meppel - Schouwburg Ogterop
Do 2 juni - Wageningen - Junushoff

Over het Nederlands Blazers Ensemble: Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.