NBE speelt Eternal Delight

NBE

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt Eternal Delight
Muziek van componisten Gia Kantsjeli & Steve Martland

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) brengt in de nieuwe voorstelling Eternal Delight werken samen van de Georgische Gia Kantsjeli (1935-2019) en Engelse componist Steve Martland (1954-2013), een bijzondere interactie tussen twee muzikale werelden. Beiden hadden een bijzondere band met het NBE en waren op zoek naar de essentie en het eigene. Maar hun muziek verschilt als dag en nacht.

Gia Kantsjeli componeert stilte en schoonheid met een dreigende ondertoon en een hoorbare greep naar de Georgische volksmuziek uit zijn jeugd. Zijn spirituele en serene werk wordt vaak vergeleken met composities van Arvo Pärt. Het NBE heeft al jaren een bijzondere band met Kantsjeli. Niet in de laatste plaats, omdat hij met zijn muziek bruggen bouwt van Oost naar West.

Steve Martland zorgt met zijn muziek juist voor spektakel en opwinding. Hij componeert met een stuwend, toegankelijk gevoel voor muziek van onze tijd, van de straat en van popcultuur. Zijn muziek gaat niet over mooie orkestraties of mooie noten, maar over musici die samenwerken met een gemeenschappelijke moeilijke opdracht, het muzikale erfgoed uitdagen. De strijd om deze opdracht te volbrengen weerspiegelt de strijd waarmee mensen moeten leven.

Met Eternal Delight brengt het NBE de muziek van deze twee componisten samen tot een ijzersterk programma.

Speellijst:
Wo 12 oktober - Amsterdam - Podium Mozaïek (Voorpremière)
Do 13 oktober - Tilburg - Schouwburg Concertzaal Tilburg
Za 15 oktober - Utrecht - TivoliVredenburg
Zo 16 oktober - Den Haag - Amare
Wo 19 oktober - Arnhem - Musis
Do 20 oktober - Haarlem - Philharmonie
Vr 18 november - Amsterdam - Muziekgebouw

Over het Nederlands Blazers Ensemble: Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.