Museum

Het Afrika Museum ligt in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal, bij Nijmegen. Het is een museum over mensen en bestaat uit een binnen- én buitenmuseum. Naast regelmatig wisselende exposities toont het museum traditionele Afrikaanse objecten en een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Voorwerpen, die vertellen over de gebruiken en gewoonten van verschillende Afrikaanse volkeren. In het unieke buitenmuseum maak je kennis met de traditionele architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Van Afrikaanse verhalen, muziek en koken tot Schilderen als Picasso en Carnaval: je vindt het in het Afrika Museum!

Kijk op https://afrikamuseum.nl/nl/educatie voor het volledige onderwijsprogramma.

ARTtube.nl – bron van inspiratie en informatie voor kunst- en cultuurlessen. 

ARTtube, het online videoplatform van musea uit Nederland en België, biedt mooie video’s en blogs om gratis te gebruiken in het kunst- en cultuuronderwijs.

Voor docenten zijn de video’s bij actuele tentoonstellingen en collectiestukken een goede voorbereiding op een museumbezoek met de klas. Kijk op www.arttube.nl voor het actuele aanbod aan video’s, of zoek via de zoekfunctie op museum, onderwerp of kunstenaar.

Een groeiend aantal video’s is speciaal voor het onderwijs gemaakt. In 2016 ontwikkelden we samen met 3 VMBO-scholen en 4 musea de serie Wat de Vakman?!. Een serie waarin leerlingen met kunstenaars in hun atelier ervaren hoe kunst wordt gemaakt. In de video’s vind je concrete opdrachten die direct in het lescurriculum kunnen worden opgenomen.

Daarnaast vind je op ARTtube de series ARTclips(http://arttube.nl/nl/serie/ARTclips), CKV Video’s (http://arttube.nl/nl/serie/CKV) en Kunstuur in de Klas(http://arttube.nl/nl/serie/Kunstuur_in_de_klas). 3 series die i.s.m. NTR Schooltv en AVROTROS leerlingen voorbereiden voor de eindexamens CKV, TeHaTex en Kunst algemeen. Met presentatoren als Maurice Lede en Lucas de Man worden de leerlingen wegwijs gemaakt in de wereld van kunst, design, mode, fotografie en architectuur via o.a. collectiestukken van de verschillende musea.

Naast video’s staan op ARTtube ook blogs van onze onderwijsexpert Anja Marbus. De blogs bevatten beeldmateriaal, video’s en links voor aanvullende informatie bij de eindexamenthema’s.

www.arttube.nl/voortgezetonderwijs

Verbreed je blik op media  bij Beeld en Geluid

In tijden van fake news, filterbubbels en nieuwe vormen van (online) journalistiek, is de impact van media groter dan ooit. Mediamakers creëren bewust of onbewust een eigen verhaal vanuit hun inzichten en meningen. Bij Beeld en Geluid verbreed je je blik op media.

Een kijkje achter de schermen van radio en televisie of werken aan mediawijsheid in een workshop of masterclass? Beeld en Geluid biedt voor elk onderwijsniveau een passend schoolprogramma bij een bezoek aan het museum.

Media bewust gebruiken en begrijpen én je eigen plek en verantwoordelijkheid binnen die media bepalen, zijn de belangrijkste leerpunten in ons educatieve aanbod voor alle onderwijsniveaus, ook voor docenten!

Bekijk ons complete educatieve aanbod hier.

beeldengeluid.nl/onderwijs

Educatie voor het primair en voortgezet onderwijs
De Domtoren is een perfectie locatie voor een educatief en actief programma. Wij bieden een leerzaam schooluitje voor iedere groep; van groep 1 tot en met de  examenklassen van het voortgezet onderwijs. Enthousiaste gidsen nemen de groep graag mee op een reis door de tijd, en laten je op een levendige en actieve manier kennismaken met Utrecht, de geschiedenis van het Domplein en de Domtoren.

Voor leerlingen uit groep 6-8 van het primair onderwijs is er een speciaal project opgezet. Noem je mij Dom?  is een samenwerking met de Domtoren en Domkerk. De leerlingen bezoeken beide locaties tijdens een 2 uur durend programma en leren alles over deze bijzondere gebouwen. Specifieke aandacht wordt besteed aan onderzoekend leren maar ook  historisch besef en bewustzijn van je eigen plek.

 

Is een clip echt; is een kunstwerk van Escher waar water omhoog stroomt echt; is wat je leest op een website, of ziet in een videoclip echt? Worden websites en clips als betrouwbare informatie beschouwd? Wellicht is deze informatie “echter” dan het dagelijks bestaan? Hoe groot is het verschil tussen werkelijkheid en fantasie? Kan alles wat je ziet ook in de werkelijkheid gebeuren? Kan iedereen een eigen waarheid maken door de werkelijkheid te manipuleren?

Aan de slag met film

Kom naar de studio van Eye filmmuseum en ga tijdens een van onze workshops aan de slag met verschillende facetten van film. Maak in een team een korte film geïnspireerd op de collectie, of werk samen aan een stop-motion film, leer alles over grimeren of schrijf een scenario onder begeleiding van een vakdocent. Eye Filmmuseum biedt verschillende workshops voor alle onderwijsniveaus. Ook te combineren met een interactief zaalprogramma of een rondleiding door een van de tentoonstellingen.

Bekijk ons actuele aanbod voor het PO [hyperlinken naar: https://www.eyefilm.nl/primair-onderwijs], het VO en vmbo [https://www.eyefilm.nl/voortgezet-onderwijs]

Natuurlijk kunt u met uw middelbare schoolklas de Hermitage Amsterdam bezoeken. Er zijn verschillende opties. Hieronder vindt u alle informatie. Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met educatie@hermitage.nl.

Het Airborne Museum is hét museum over de Slag om Arnhem van september 1944, gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens deze slag landden duizenden parachutisten rond Arnhem in een poging om snel een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog.

In het museum, voormalig hoofdkwartier van de Britse parachutisten, beleef je aan de hand van foto’s, verhalen en objecten hoe deze slag verliep.  Burgers en soldaten brengen de verhalen van toen tot leven en in de experience waan je je midden in de strijd. Het museum geeft inzicht in de beslissingen van de leiders en de ervaringen van militairen en gewone burgers die bij de Slag betrokken waren.

Aan de hand van educatieve projecten op maat, met veel ruimte voor interactie en eigen onderzoek, wordt de geschiedenis voor leerlingen invoelbaar gemaakt. Het Airborne Museum heeft een eigen educatieve ruimte, voorzien van eigentijdse didactische middelen. Al het lesmateriaal en de activiteiten sluiten nauw aan bij de kern- en leerdoelen van het Primair en Voortgezet Onderwijs en worden in samenwerking met docenten ontwikkeld en getest. Extra aandacht is er voor internationale- uitwisselingsprojecten en programma’s voor het TTO-onderwijs.

Extra informatie en toelichting kunt u vinden op www.airbornemuseum.nl

In het Mariniersmuseum maken leerlingen kennis met het Korps Mariniers. In het museum geven bijzondere verhalen en beeldmateriaal van over de hele wereld een persoonlijke inkijk in het dagelijks leven van de marinier, terwijl zij zich inzetten voor vrede en veiligheid, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen zijn interessant voor iedereen. Of je nu acht of tachtig bent.

De rol van het Korps Mariniers lijkt misschien moeilijk in te passen in uw lesprogramma, maar niets is minder waar. Leerlingen gaan onder leiding van een enthousiaste rondleider terug de tijd in naar de meidagen van 1940 en het bombardement op Rotterdam. Het museum is ook uitermate geschikt voor zelfstandig bezoek. Kijk op www.mariniersmuseum.nl voor het volledige onderwijsprogramma. 

Het Mauritshuis heeft een uitgebreid educatief aanbod voor het voortgezet onderwijs met uitdagende en leerzame activiteiten waarbij kijken altijd samengaat met praten en doen. In het museum draait het om de Hollandse schilderkunst uit de 17de eeuw, de Gouden Eeuw met grootheden als Rembrandt, Vermeer en Steen. Onze deskundige museumdocenten maken elk bezoek uniek, maar de leerlingen kunnen ook zelfstandig aan de slag met onze gratis Gouden Tour. Naast de vaste programma’s denken wij graag mee over programma’s op maat. Voor meer informatie kijkt u op www.mauritshuis.nl.

Geschiedenis in het echt! Het Muiderslot is een plek gericht op de cultuur en het erfgoed van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Leerlingen krijgen het verhaal van graaf Floris V mee, de bouwheer van het kasteel. Een beroemde bewoner uit de 17e-eeuw is de schrijver P.C. Hooft. Met hem maken de leerlingen kennis in de ingerichte woonvertrekken uit de Gouden Eeuw.

Alle programmaonderdelen sluiten aan bij de kerndoelen voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het examenprogramma. Floris V is een van de vensters uit de Canon van Nederland.

Basisprogramma

Het basisprogramma bestaat uit vier onderdelen: een zelfstandig kasteelbezoek, de Valkenier,* het Waterschild en de kasteeltuinen.De Valkenier laat de roofvogels van heel dichtbij zien. In het Waterschild paviljoen bekijken leerlingen een korte film over het Muiderslot en de strijd met en tegen het water. In de historische tuinen zien ze kruiden, groenten, bloemen en planten van vroeger.

 *In het winterseizoen is de Valkenier niet aanwezig (1 november t/m 31 maart). Scholen kunnen de Valkenier dan wel boeken. Geef dit aan bij uw reserveringsaanvraag. Kosten € 225,- (maximaal 3 uur).

Klas: 1 t/m 4 havo, vwo, vmbo

Duur: ca. 2,5 uur

Wanneer: 1 april - 1 november: dagelijks vanaf 1 november 2019 op maandag gesloten

Leerdoel: functie en bouw van een middeleeuws kasteel; graaf Floris V (Canon)

Kerndoelen: Mens en maatschappij: 37, 40, 43; Nederlands: 3, 4

Prijs: € 8,-* per leerling/begeleider. Met fysieke Museumkaart gratis toegang *minimaal 10 personen

Voor de ontwerpers van de toekomst

Het Nieuwe Instituut is in Nederland dé plek voor ontwerp. Hier ontdek je de gekste, mooiste en belangrijkste vragen en ideeën van ontwerpers. Over de wereld om je heen, de spullen die je gebruikt, de plek waar je woont én over jou!

Het Nieuwe Instituut biedt programma’s voor elk onderwijsniveau. Zoom in op een thema dat jullie in de klas behandelen, zoals slimme technologie of wonen in de toekomst. Bijvoorbeeld door een bezoek aan Huis Sonneveld een huis voor de toekomst uit 1933. Of in het programma ‘Hoi, ik ben een archief’; waarin jullie een kijkje nemen in een van de grootste architectuurarchieven ter wereld. Één ding weet je zeker: wat je gaat beleven gaat altijd over de wereld om je heen, over de toekomst en over jou. Laat je inspireren door ontwerpers en geef vorm aan je eigen ideeën.

Bekijk alle programma’s voor het onderwijs op https://educatie.hetnieuweinstituut.nl/onderwijs

Kom met de klas naar Museum Huis Doorn en duik in de Europese geschiedenis

Museum Huis Doorn combineert de wereldgeschiedenis met de vaderlandse geschiedenis. Er zijn diverse educatieve programma’s beschikbaar die in de klas, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan het museum, gebruikt kunnen worden.

In het authentiek ingerichte landhuis leren schoolklassen over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog, over het Europese familiedrama achter deze oorlog en over het leven van een Duitse ex-keizer in Nederland. De tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ gaat over het neutrale Nederland in 1914 – 1918.

In de educatieve programma’s worden leerlingen uitgedaagd zich in een historische persoon te verplaatsen. Aan de hand van een twitteraccount maken zij een verslag. Voor het park zijn er diverse doe-opdrachten beschikbaar: ervaar het leven van soldaten in de loopgraven, stap in de rol van een smokkelaar en beleef hoe het is om te moeten vluchten.

Tarieven en openingstijden

Voor scholen gelden speciale tarieven. Scholen kunnen ons bezoeken buiten de normale openingstijden: op dinsdag (hele dag), woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend.

Meer informatie over de educatieve programma’s van Museum Huis Doorn vind je op http://www.huisdoorn.nl/nl/educatie/

Tip: De website http://www.geschiedenislokaalutrechtwo1.nl/ biedt een goede voorbereiding op een bezoek aan Museum Huis Doorn. Foto’s, brieven, documenten en filmpjes laten zien hoe Wilhelm II in Huis Doorn leefde.

 

Het Keringhuis ligt op een prachtige locatie met buiten veel ruimte om te rennen en te ravotten. Een echte berg om te beklimmen en een waterspeelplaats waar je zelf met pompen en zandzakken aan de slag kunt. De waterspeelplaats is jaarlijks open van 1 april tot en met 31 oktober. Binnen kun je het zelf laten stormen of gieten van de regen op het watervertelplein.

In het weekend en tijdens de schoolvakanties zijn er naast de reguliere instaprondleidingen ook speciale kinderrondleidingen. En tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten zoals Droppie Dijkwacht, een speurtocht of het waterspel!

Voor het onderwijs biedt het Keringhuis verschillende mogelijkheden voor groepen leerlingen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger beroepsonderwijs en universiteiten uit binnen- en buitenland.

Het Literatuurmuseum draagt graag bij aan inspirerend literatuuronderwijs. Naast lessen in het museum in Den Haag bieden wij ook gratis online lespakketten. Ideaal voor een nadere kennismaking met Nederlandse schrijvers.

Welcome to the spotlight! Welcome to our teacher zone! De sterren in Madame Tussauds zijn gek op leraren en leerlingen. Ze stellen zich graag persoonlijk aan jullie voor tijdens een bezoek.

Wil jij jouw bezoek voorbereiden, kijk dan op onze website www.madametussuds.com. Hier lees je alles over onze educatieve programma’s, het lesmateriaal, combinatietickets voor een compleet dagje Amsterdam, prijzen, betaalmethodes en openingstijden. Heb je nog vragen na het bekijken van deze pagina? Neem dan contact op met de sterren van onze klantenservice via info@madametussauds.nl of via 020-5221010. Er wacht een echte vipbehandeling op jou! LET OP: Boekingen kunnen tot 48 uur van te voren gewijzigd worden. Hierna kunnen we geen wijzigingen meer verwerken fotoshoot madame tussauds amsterdam enzo knol ONTDEK MEE

Het Museon is een museum waar innovatie, interactiviteit en creativiteit kernbegrippen zijn. Het educatieve programma is afgestemd op zowel primair- als voortgezet onderwijs. Grote mondiale thema’s worden op een aanschouwelijke en tot de verbeelding sprekende manier uitgelegd. Het Museon verklaart, inspireert en legt onverwachte verbanden. Naast de vaste opstellingen en permanente themazalen programmeert het Museon ook tijdelijke tentoonstellingen.

Nieuwe permanente tentoonstelling Museon

One Planet, held op jouw planeet

Aan de basis van een vreedzame, rechtvaardige en veilige wereld liggen een eerlijke verdeling van voedsel, water en energie en aanvaarding van verschillen in culturele identiteit. Uitdagingen en innovatieve sociaal wetenschappelijke ontdekkingen op dit gebied staan centraal in One Planet. De zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling. One Planet daagt de bezoeker uit om na te denken over actuele vraagstukken en biedt inspiratie bij het zoeken naar oplossingen. In One Planet kan je de wereld ontdekken, oplossingen bedenken en held zijn op jouw planeet!

 

In Museum Boijmans Van Beuningen beleef je meer dan verwacht. Droom weg bij virtuoze schilderkunst van meesters als Rembrandt en Monet en verlies jezelf in duizelingwekkende installaties van Yayoi Kusama en Pipilotti Rist. Verwonder je over vaardige kunstnijverheid en grappig Droog Design.
Leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs, van VMBO tot en met Gymnasium, kunnen het museum op diverse en verrassende manieren bezoeken. Via diverse werkvormen en kunstdisciplines raken zij vertrouwd met het museum en de kunst. Onze professionele museumdocenten begeleiden hen op een interactieve manier.
Meer informatie over onze programma’s vindt u op www.boijmans.nl.

Maak kennis met de Tanach, Bijbel en Koran: de meest gelezen boeken van de wereld! In Museum Catharijneconvent start in het najaar de tentoonstelling Heilig Schrift waarin deze boeken de hoofdrol spelen. Het bijbehorende lespakket voor HAVO/VWO tweede fase biedt verrassende inzichten in de gemeenschappelijke wortels van het jodendom, christendom en de islam. Leerlingen onderzoeken aan de hand van unieke en eeuwenoude objecten de Heilige Schriften en ontdekken de verrassende overeenkomsten en verschillen. De Tanach, Bijbel en Koran zijn de best gelezen boeken van de wereld. Alle kennis die je kunt vergaren over hoe gelovigen met deze boeken omgaan is waardevol, zodat er meer begrip komt voor elkaar, zeker in een samenleving als Nederland waar de diverse religies naast elkaar leven. Het lespakket HAVO/VWO tweede fase sluit aan bij de vakken Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen, Godsdienst / Levensbeschouwing en Maatschappijleer. Meer informatie en boeken: klik hier.

Leerlingen van het voortgezet onderwijs bezoeken het museum door middel van een interactieve rondleiding of gaan individueel op pad met de handige kijkwijzer voor CKV.
De educatieve activiteiten kunnen aansluiten bij de eigen lessen geschiedenis (Stadscollectie, beeldenstorm,  maquette Gouda anno 1562), beeldende vorming (gouden eeuw, Haagse School en Barbizon,  plateel) en maatschappijleer en godsdienst (Erasmus).
Op www.Goudanet.nl zijn de bibliotheek collecties van Museum Gouda, de Bibliotheek en het Archief digitaal ontsloten. De website levert een schat aan informatie voor opdrachten en (profiel)werkstukken.

 

In de oudste stad van Nederland staat Museum Het Valkhof. Het museum is een schatkamer van archeologische stukken, tastbare cultuurhistorie en beeldende kunst uit alle eeuwen. Het museum biedt een uitgebreid educatief aanbod voor het basis- en voortgezet onderwijs. De meeste programma’s bestaan uit een combinatie van kijken en doen. Daar waar mogelijk wordt met authentieke objecten gewerkt.

Voor meer informatie kijkt u op www.museumhetvalkhof.nl

 

Het Nationaal Militair Museum leent zich uitstekend voor een bezoek met uw klas. Zo kunt u deelnamen aan het lesprogramma ‘Wat zou jij beslissen?’. Leerlingen worden geconfronteerd met moeilijke beslissingen uit het leven van een militair op missie. Dit educatieve en interactieve lesprogramma is een samenwerking met het Veteraneninstituut en wordt geleid door een veteraan.  Het programma is geschikt voor leerlingen vanaf 12 jaar van het VMBO, HAVO en VWO. Of bezoek de ‘klas van ‘45’: een interactieve tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl.

Bent u docent en wilt u het schoolbezoek komen voorbereiden? Vraag dan een gratis toegangskaartje aan via Sales & Evenementen. Hier kunt u ook terecht voor extra informatie, of om een afspraak te maken met een van onze rondleiders voor het door nemen van het programma.

De afgelopen jaren heeft de educatieve dienst van Naturalis een aantal activiteiten ontwikkeld samen met partners uit het wetenschap en techniekveld. Die samenwerking heeft geleid tot een herziening van onze educatieve visie: wij hebben onze werkwijze tegen het licht gehouden en aangepast vanuit het perspectief van onderzoekend leren en leren door ervaring.

De educatieve visie brengt de kracht van Naturalis en de talenten van kinderen (en volwassenen) samen. Naturalis heeft een grote collectie bijzondere voorwerpen, die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen. Leerlingen beantwoorden al redenerend en onderzoekend (eigen) vragen. Wij stimuleren bezoekers om hun nieuw verworven inzichten te toetsen in onderling contact of in gesprek met ons.

Het paleis op reis’ & ‘BuitenGewoon Open’

Van 2018 tot medio 2021 wordt Paleis Het Loo vernieuwd & verbouwd. De stallen en tuinen zijn open van april tot en met september, maar het paleis is sinds januari 2018 dicht. Komende schooljaren zijn daardoor verdeeld in twee periodes:

  • Het paleis op reis: oktober t/m maart

We verzorgen in uw klas een museumles over Paleis Het Loo. We komen met de mooiste verhalen, bijzondere materialen en afwisselende werkvormen. Maak in het Geschiedenis-lesprogramma bijvoorbeeld kennis met koning-stadhouder Willem III en Lodewijk XIV. Wie had de meeste macht? Tijdens de museumles passen leerlingen de kennis toe om uit de escaperoom te komen. Of speel met elkaar de meest waardevolle kunsttentoonstelling bij elkaar tijdens ‘Kunstkeuzes’, het lesprogramma voor de kunstvakken. Leer kritisch te kijken naar kunstvoorwerpen die de verhalen van Paleis Het Loo vertellen en ondersteunen.

  • Welkom in de tuinen en stallen: april t/m september

We ontvangen leerlingen in deze periode graag voor één van onze lesprogramma’s in de tuinen. Ontdek de 17eeeuwse pronkfunctie van de tuin en kruip in de huid van een tuinontwerper of ontdek op welke manier koning-stadhouder Willem III de Franse mode op de voet volgde.
Ook bieden wij een programma aan op het gebied van klassieke cultuur. Leerlingen ontdekken de rijkdom aan klassieke elementen in de tuin. Indien u een ander idee heeft voor de invulling van uw bezoek, denken wij heel graag met u mee!

  • EXTRA! Vakoverstijgend: CKV, Geschiedenis & Maatschappijleer

In samenwerking met Tafel van Vijf vindt er in mei en juni 2019 een muzikale theatervoorstelling plaats op Paleis Het Loo. Leerlingen worden meegenomen naar de tijd van koning Willem II. De voorstelling wordt gecombineerd met een afrondende museumles. Binnen dit vakoverstijgende lesprogramma staan thema’s als macht, democratie, vrijheid en (homo- bi-) seksualiteit centraal. Let op! Vol = vol!

Alle programma’s worden begeleid door onze museumdocenten.
Kijk voor de uitgebreide mogelijkheden op onze website of neem gerust contact met ons op!

 

We heten u en uw leerlingen van harte welkom in het Rijksmuseum! Boek één van onderstaande schoolprogramma’s en beleef samen het leukste onderwijsaanbod sinds de middeleeuwen. Bij elk programma is lesmateriaal voor in de klas.

CKV-dag op z’n Rotterdams met SKVR

Gaat u een CKV-dag of een Cultuurdag organiseren? Met actieve workshops in alle kunstdisciplines en voor alle niveaus maakt u er samen met SKVR een leerzame dag van! Van dans tot theater en van beeldende kunst tot spoken word bij SKVR regelt u het in één keer. Wij komen met onze workshops graag bij u op school*, maar vinden het ook erg leuk om de leerlingen op onze locaties te ontvangen. Onze workshops laten we desgewenst aansluiten op een thema. Bel voor meer informatie tijdens kantooruren met 010-271 8320 of ontdek alle mogelijkheden op onze website: www.skvr.nl/ckvdag

*alleen mogelijk op scholen in Rotterdam

Bij Space Expo in Noordwijk beleef je de ruimte. Je ontdekt sterrenstelsels en hoe het is op andere hemellichamen. Je neemt een kijkje bij de eerste maanwandelaars of voel je even als André Kuipers aan boord van het International Space Station. Naast aandacht voor bemande ruimtevaart zijn er echte satellieten te zien die een goed beeld geven van wetenschappelijk onderzoek vanuit en in de ruimte. Natuurlijk ontbreekt ook de Philea lander niet in de permanente ruimtevaarttentoonstelling. Samen met ESA’s ruimtesonde Rosetta schreef dit ruimtevaarttuig geschiedenis door als eerste ooit op een komeet te landen. Ook het testmodel van de voorloper van “Rosetta”, de komeetverkenner “Giotto” is van nabij bij Space Expo te zien. Met het vluchtmodel van deze ruimtesonde werd in 1986 de komeet van Halley bezocht. Dankzij deze spectaculaire ruimtevlucht weten we dat kometen vuile sneeuwballen zijn die met een enorme snelheid door de ruimte heen razen. Kijk voor meer actueel ruimtenieuws en de programma’s in de schoolvakanties op www.space-expo.nl

 

Verboden af te blijven

is het motto van dit interactieve Techniekmuseum. Niet voor niets kreeg dit doe-museum de titel ‘Het leukste kidsproof museum van Overijssel van 2014’.

Alles is aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek.

Zo ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een interactieve wereldbol onderzoek je de aarde, daarna speel je E-games.

Ook maak je kennis met AAP, een interactieve orang-oetan die een spelletje met je speelt.

De Radar en Detectiezaal met zijn gamecomputers is een voorbeeld van hoe het Techniekmuseum wetenschap leuk maakt.

In de schoolvakanties kunnen kinderen tijdens de Doedagen met een technisch knutselpakket aan de slag.

Op loopafstand van station Hengelo.

 

Kom en beleef het Techniekmuseum zelf, want techniek staat nooit stil.

Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland, ontstaan in de periode van de Verlichting. Het was toen een van de belangrijkste plekken voor Kunst en Wetenschap in de wereld! Zelfs keizer Napoleon, wetenschapper Einstein en ontdekkingsreiziger Von Humboldt bezochten het museum al. Door de uiteenlopende collectie leek het net een levensechte encyclopedie, er was volop ruimte voor experimenteren en zo werden belangrijke inzichten verworven. En sinds die tijd is er weinig veranderd…

De onderwijsprogramma’s van Teylers Museum bieden verrijking en verdieping voor verschillende vakken in het Voortgezet Onderwijs. Net als in de 18e eeuw wordt theorie in praktijk gebracht door zelf te laten ervaren. Leerlingen kruipen in de huid van Rembrandt, Napoleon of Einstein. Ze laten zich inspireren door de collectie, gaan aan de slag in het Educatief Paviljoen of experimenteren in het Lab.

Kom naar Teylers Museum en zoek het uit!

Kijk voor het complete onderwijsaanbod op www.teylersmuseum.nl.

Boek nu de spannendste geschiedenisles van Nederland. De bewoners van The Amsterdam Dungeon leren jouw leerlingen graag een lesje! Daarom komen ze in het schooljaar 2018/2019 ook naar jou toe. Ze nemen jouw geschiedenisles graag een keertje over.

Jij! Ja, jij daar! Kijk nou… je bent zo wanhopig op zoek naar een schoolreisje voor die snotneuzen in jouw klas. Wat sneu! Moet je horen! Heb je al eens gedacht aan een verzetje naar The Amsterdam Dungeon? Een unieke en spannende attractie waarin je wordt meegesleurd naar de meest hachelijke momenten uit het verleden van Amsterdam. Wie eindigt op de brandstapel of moet de poepemmer legen op het VOC-schip? Of ze nu bezwijken van angst of een lachbui; jouw snotneuzen zijn een hele ervaring rijker. Geschiedenisles was nog nooit zo spannend en leuk! Heb jij ’t lef? Tip: vertrouw niemand. Ook niet jouw lieve leerlingen!

Het Universiteitsmuseum in de klas of in het museum

Wist je dat het Universiteitsmuseum Utrecht ook naar de klas toe komt? Behalve de onderwijsprogramma’s in het museum biedt het Universiteitsmuseum ook programma’s op school. Publieksbegeleiders van het museum komen naar de klas met een gele bakfiets vol wetenschap!

Wetenschap gaat over nieuwsgierig zijn, vragen stellen, beredeneren en onderzoeken. Het Universiteitsmuseum biedt de mogelijkheid om meer aandacht te besteden aan wetenschap. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt. Leerlingen ontdekken de wetenschapper in zichzelf en werken met echt materiaal zoals botten en skeletten. Ze leren om conclusies te trekken uit hun eigen waarnemingen en ontdekken zo het antwoord op allerlei vragen.

Het programma bestaat uit een wetenschapsworkshop met een black box experiment. Wat kunnen de leerlingen met wetenschappelijke zekerheid zeggen over de inhoud van de mysterieuze black box, zonder het doosje open te maken? Hierna gaan ze aan de slag met hun eigen onderzoek in de klas of – in het geval van een programma in het museum – doen ze een onderzoekstour door het museum!

 

THE BATTLE – INTERACTIEF CONCERT OP SCHOOL

The Battle is een interactief live concert, speciaal voor de onderbouw van middelbare scholen. Aan de hand van quizvragen krijgen jongeren meer te weten over het werk van veteranen: wat deden ze op missie? Waarom gingen ze? En wat zagen ze daar? Een meeslepend en muzikaal spel en jouw school kan meedoen! Tijdens The Battle kruipen Nienke en Bart van Het Klokhuis in de huid van drie veteranen. Geholpen door voormalig Landmacht-commandant generaal buiten dienst Mart de Kruif, presentator Pepijn en de leerlingen in de zaal gaan zij op zoek naar antwoorden. Die antwoorden moeten ze vinden in het Nationaal Militair Museum. Een race tegen de klok!