Museum

Museum Beelden aan Zee is het enige museum in Nederland dat zich helemaal richt op beeldhouwkunst. Naast de vaste collectie moderne en hedendaagse beelden zijn er ook veel wisselende tentoonstellingen te zien. De kunstwerken staan zowel binnen als buiten. Dat het museum aan zee ligt, maakt een bezoek extra speciaal. Het museum biedt educatieve programma´s voor verschillende onderwijsniveaus. Elke museumles is erop gericht de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen, hun creativiteit te stimuleren en hen enthousiast te maken voor kunst. Lessen bestaan uit een rondleiding door de tentoonstelling(en) en een creatieve sculptuurworkshop in het atelier. Een programma op maat is uiteraard ook mogelijk. Kijk voor meer informatie over museumlessen, rondleidingen en activiteiten op onze website www.beeldenaanzee.nl. Wilt u reserveren of heeft u vragen over het bezoek? Aarzel niet en neem contact met ons op. We denken graag met u mee over de mogelijkheden.

Het Afrika Museum ligt in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal, bij Nijmegen. Het is een museum over mensen en bestaat uit een binnen- én buitenmuseum. Naast regelmatig wisselende exposities toont het museum traditionele Afrikaanse objecten en een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Voorwerpen, die vertellen over de gebruiken en gewoonten van verschillende Afrikaanse volkeren. In het unieke buitenmuseum maak je kennis met de traditionele architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Van Afrikaanse verhalen, muziek en koken tot Schilderen als Picasso en Carnaval: je vindt het in het Afrika Museum!

Kijk op https://afrikamuseum.nl/nl/educatie voor het volledige onderwijsprogramma.

ARTTRA  is specialist in kunsthistorische rondleidingen en ART TALKS  voor scholieren met als doel de culturele uitwisseling te bevorderen.

ARTTRA heeft een naam opgebouwd als flexibel full service bureau dat garant staat voor een optimale combinatie van kwaliteit, kunst en cultuur. Onze organisatie werkt uitsluitend met kunsthistorici en andere specialisten, zowel op organisatorisch als uitvoerend vlak.

Voor de  ‘CKV/Kunst algemeen’ programma’s van 2020/21  biedt ARTTRA flexibele en actieve programma’s op maat aan. Ook in 2020/21 zijn wij CJP-acceptant.

De vorm van het programma is een wandeling, museumrondleiding of een boottocht, begeleid door deskundige kunsthistorische gidsen. De thema’s daarbinnen kunnen naar wens gecombineerd kunnen met de disciplines. Verdieping, verkenning, verbinding en verbreding zijn uitgangspunten.

Als docent kunt u zelf uit de vele mogelijkheden een combinatie samenstellen die perfect aansluit bij het CKV/Kunst algemeen programma van uw eigen klas.

Uiteraard komen wij graag tegemoet aan speciale wensen.

ARTtube.nl – bron van inspiratie en informatie voor kunst- en cultuurlessen. 

ARTtube, het online videoplatform van musea uit Nederland en België, biedt mooie video’s en blogs om gratis te gebruiken in het kunst- en cultuuronderwijs.

Voor docenten zijn de video’s bij actuele tentoonstellingen en collectiestukken een goede voorbereiding op een museumbezoek met de klas. Kijk op www.arttube.nl voor het actuele aanbod aan video’s, of zoek via de zoekfunctie op museum, onderwerp of kunstenaar.

Een groeiend aantal video’s is speciaal voor het onderwijs gemaakt. In 2016 ontwikkelden we samen met 3 VMBO-scholen en 4 musea de serie Wat de Vakman?!. Een serie waarin leerlingen met kunstenaars in hun atelier ervaren hoe kunst wordt gemaakt. In de video’s vind je concrete opdrachten die direct in het lescurriculum kunnen worden opgenomen.

Daarnaast vind je op ARTtube de series ARTclips(http://arttube.nl/nl/serie/ARTclips), CKV Video’s (http://arttube.nl/nl/serie/CKV) en Kunstuur in de Klas(http://arttube.nl/nl/serie/Kunstuur_in_de_klas). 3 series die i.s.m. NTR Schooltv en AVROTROS leerlingen voorbereiden voor de eindexamens CKV, TeHaTex en Kunst algemeen. Met presentatoren als Maurice Lede en Lucas de Man worden de leerlingen wegwijs gemaakt in de wereld van kunst, design, mode, fotografie en architectuur via o.a. collectiestukken van de verschillende musea.

Naast video’s staan op ARTtube ook blogs van onze onderwijsexpert Anja Marbus. De blogs bevatten beeldmateriaal, video’s en links voor aanvullende informatie bij de eindexamenthema’s.

www.arttube.nl/voortgezetonderwijs

Verbreed je blik op media  bij Beeld en Geluid

In tijden van fake news, filterbubbels en nieuwe vormen van (online) journalistiek, is de impact van media groter dan ooit. Mediamakers creëren bewust of onbewust een eigen verhaal vanuit hun inzichten en meningen. Bij Beeld en Geluid verbreed je je blik op media.

Een kijkje achter de schermen van radio en televisie of werken aan mediawijsheid in een workshop of masterclass? Beeld en Geluid biedt voor elk onderwijsniveau een passend schoolprogramma bij een bezoek aan het museum.

Media bewust gebruiken en begrijpen én je eigen plek en verantwoordelijkheid binnen die media bepalen, zijn de belangrijkste leerpunten in ons educatieve aanbod voor alle onderwijsniveaus, ook voor docenten!

Bekijk ons complete educatieve aanbod hier.

beeldengeluid.nl/onderwijs

Educatie voor het primair en voortgezet onderwijs
De Domtoren is een perfectie locatie voor een educatief en actief programma. Wij bieden een leerzaam schooluitje voor iedere groep; van groep 1 tot en met de  examenklassen van het voortgezet onderwijs. Enthousiaste gidsen nemen de groep graag mee op een reis door de tijd, en laten je op een levendige en actieve manier kennismaken met Utrecht, de geschiedenis van het Domplein en de Domtoren.

Voor leerlingen uit groep 6-8 van het primair onderwijs is er een speciaal project opgezet. Noem je mij Dom?  is een samenwerking met de Domtoren en Domkerk. De leerlingen bezoeken beide locaties tijdens een 2 uur durend programma en leren alles over deze bijzondere gebouwen. Specifieke aandacht wordt besteed aan onderzoekend leren maar ook  historisch besef en bewustzijn van je eigen plek.

 

Breng de geschiedenisles tot leven in het preHistorisch Dorp

 

Ontdek onze geschiedenis door deze vast te pakken, eraan te ruiken én te proeven. Het openluchtmuseum in Eindhoven staat in het teken van zelf dingen doen. Van armbandjes vilten tot speerwerpen, niets is te gek!

 

Zou je boer willen zijn, een burger of liever iemand van adel? In de middeleeuwen had je weinig keus hierin... En in de prehistorie deed je álles om maar te overleven. Ben jij benieuwd of je de omstandigheden van ons verleden kan overleven? Kom dan naar het preHistorisch Dorp. In dit openluchtmuseum herleef je het verleden alsof je er zelf bij bent.

Is een clip echt; is een kunstwerk van Escher waar water omhoog stroomt echt; is wat je leest op een website, of ziet in een videoclip echt? Worden websites en clips als betrouwbare informatie beschouwd? Wellicht is deze informatie “echter” dan het dagelijks bestaan? Hoe groot is het verschil tussen werkelijkheid en fantasie? Kan alles wat je ziet ook in de werkelijkheid gebeuren? Kan iedereen een eigen waarheid maken door de werkelijkheid te manipuleren?

Aan de slag met film

Kom naar de studio van Eye filmmuseum en ga tijdens een van onze workshops aan de slag met verschillende facetten van film. Maak in een team een korte film geïnspireerd op de collectie, of werk samen aan een stop-motion film, leer alles over grimeren of schrijf een scenario onder begeleiding van een vakdocent. Eye Filmmuseum biedt verschillende workshops voor alle onderwijsniveaus. Ook te combineren met een interactief zaalprogramma of een rondleiding door een van de tentoonstellingen.

Bekijk ons actuele aanbod voor het PO [hyperlinken naar: https://www.eyefilm.nl/primair-onderwijs], het VO en vmbo [https://www.eyefilm.nl/voortgezet-onderwijs]

Het Airborne Museum is hét museum over de Slag om Arnhem van september 1944, gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens deze slag landden duizenden parachutisten rond Arnhem in een poging om snel een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog.

In het museum, voormalig hoofdkwartier van de Britse parachutisten, beleef je aan de hand van foto’s, verhalen en objecten hoe deze slag verliep.  Burgers en soldaten brengen de verhalen van toen tot leven en in de experience waan je je midden in de strijd. Het museum geeft inzicht in de beslissingen van de leiders en de ervaringen van militairen en gewone burgers die bij de Slag betrokken waren.

Aan de hand van educatieve projecten op maat, met veel ruimte voor interactie en eigen onderzoek, wordt de geschiedenis voor leerlingen invoelbaar gemaakt. Het Airborne Museum heeft een eigen educatieve ruimte, voorzien van eigentijdse didactische middelen. Al het lesmateriaal en de activiteiten sluiten nauw aan bij de kern- en leerdoelen van het Primair en Voortgezet Onderwijs en worden in samenwerking met docenten ontwikkeld en getest. Extra aandacht is er voor internationale- uitwisselingsprojecten en programma’s voor het TTO-onderwijs.

Extra informatie en toelichting kunt u vinden op www.airbornemuseum.nl

In het Mariniersmuseum maken leerlingen kennis met het Korps Mariniers. In het museum geven bijzondere verhalen en beeldmateriaal van over de hele wereld een persoonlijke inkijk in het dagelijks leven van de marinier, terwijl zij zich inzetten voor vrede en veiligheid, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen zijn interessant voor iedereen. Of je nu acht of tachtig bent.

De rol van het Korps Mariniers lijkt misschien moeilijk in te passen in uw lesprogramma, maar niets is minder waar. Leerlingen gaan onder leiding van een enthousiaste rondleider terug de tijd in naar de meidagen van 1940 en het bombardement op Rotterdam. Het museum is ook uitermate geschikt voor zelfstandig bezoek. Kijk op www.mariniersmuseum.nl voor het volledige onderwijsprogramma. 

Het Mauritshuis heeft een uitgebreid educatief aanbod voor het voortgezet onderwijs met uitdagende en leerzame activiteiten waarbij kijken altijd samengaat met praten en doen. In het museum draait het om de Hollandse schilderkunst uit de 17de eeuw, de Gouden Eeuw met grootheden als Rembrandt, Vermeer en Steen. Onze deskundige museumdocenten maken elk bezoek uniek, maar de leerlingen kunnen ook zelfstandig aan de slag met onze gratis Gouden Tour. Naast de vaste programma’s denken wij graag mee over programma’s op maat. Voor meer informatie kijkt u op www.mauritshuis.nl.

Geschiedenis in het echt! Het Muiderslot is een plek gericht op de cultuur en het erfgoed van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Leerlingen krijgen het verhaal van graaf Floris V mee, de bouwheer van het kasteel. Een beroemde bewoner uit de 17e-eeuw is de schrijver P.C. Hooft. Met hem maken de leerlingen kennis in de ingerichte woonvertrekken uit de Gouden Eeuw.

Alle programmaonderdelen sluiten aan bij de kerndoelen voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het examenprogramma. Floris V is een van de vensters uit de Canon van Nederland.

Basisprogramma

Het basisprogramma bestaat uit vier onderdelen: een zelfstandig kasteelbezoek, de Valkenier,* het Waterschild en de kasteeltuinen.De Valkenier laat de roofvogels van heel dichtbij zien. In het Waterschild paviljoen bekijken leerlingen een korte film over het Muiderslot en de strijd met en tegen het water. In de historische tuinen zien ze kruiden, groenten, bloemen en planten van vroeger.

 *In het winterseizoen is de Valkenier niet aanwezig (1 november t/m 31 maart). Scholen kunnen de Valkenier dan wel boeken. Geef dit aan bij uw reserveringsaanvraag. Kosten € 225,- (maximaal 3 uur).

Klas: 1 t/m 4 havo, vwo, vmbo

Duur: ca. 2,5 uur

Wanneer: 1 april - 1 november: dagelijks vanaf 1 november 2019 op maandag gesloten

Leerdoel: functie en bouw van een middeleeuws kasteel; graaf Floris V (Canon)

Kerndoelen: Mens en maatschappij: 37, 40, 43; Nederlands: 3, 4

Prijs: € 8,-* per leerling/begeleider. Met fysieke Museumkaart gratis toegang *minimaal 10 personen

Voor de ontwerpers van de toekomst

Het Nieuwe Instituut is in Nederland dé plek voor ontwerp. Hier ontdek je de gekste, mooiste en belangrijkste vragen en ideeën van ontwerpers. Over de wereld om je heen, de spullen die je gebruikt, de plek waar je woont én over jou!

Het Nieuwe Instituut biedt programma’s voor elk onderwijsniveau. Zoom in op een thema dat jullie in de klas behandelen, zoals slimme technologie of wonen in de toekomst. Bijvoorbeeld door een bezoek aan Huis Sonneveld een huis voor de toekomst uit 1933. Of in het programma ‘Hoi, ik ben een archief’; waarin jullie een kijkje nemen in een van de grootste architectuurarchieven ter wereld. Één ding weet je zeker: wat je gaat beleven gaat altijd over de wereld om je heen, over de toekomst en over jou. Laat je inspireren door ontwerpers en geef vorm aan je eigen ideeën.

Bekijk alle programma’s voor het onderwijs op https://educatie.hetnieuweinstituut.nl/onderwijs

Kom met de klas naar Museum Huis Doorn en duik in de Europese geschiedenis

Museum Huis Doorn combineert de wereldgeschiedenis met de vaderlandse geschiedenis. Er zijn diverse educatieve programma’s beschikbaar die in de klas, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan het museum, gebruikt kunnen worden.

In het authentiek ingerichte landhuis leren schoolklassen over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog, over het Europese familiedrama achter deze oorlog en over het leven van een Duitse ex-keizer in Nederland. De tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ gaat over het neutrale Nederland in 1914 – 1918.

In de educatieve programma’s worden leerlingen uitgedaagd zich in een historische persoon te verplaatsen. Aan de hand van een twitteraccount maken zij een verslag. Voor het park zijn er diverse doe-opdrachten beschikbaar: ervaar het leven van soldaten in de loopgraven, stap in de rol van een smokkelaar en beleef hoe het is om te moeten vluchten.

Tarieven en openingstijden

Voor scholen gelden speciale tarieven. Scholen kunnen ons bezoeken buiten de normale openingstijden: op dinsdag (hele dag), woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend.

Meer informatie over de educatieve programma’s van Museum Huis Doorn vind je op http://www.huisdoorn.nl/nl/educatie/

Tip: De website http://www.geschiedenislokaalutrechtwo1.nl/ biedt een goede voorbereiding op een bezoek aan Museum Huis Doorn. Foto’s, brieven, documenten en filmpjes laten zien hoe Wilhelm II in Huis Doorn leefde.

 

Het Keringhuis ligt op een prachtige locatie met buiten veel ruimte om te rennen en te ravotten. Een echte berg om te beklimmen en een waterspeelplaats waar je zelf met pompen en zandzakken aan de slag kunt. De waterspeelplaats is jaarlijks open van 1 april tot en met 31 oktober. Binnen kun je het zelf laten stormen of gieten van de regen op het watervertelplein.

In het weekend en tijdens de schoolvakanties zijn er naast de reguliere instaprondleidingen ook speciale kinderrondleidingen. En tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten zoals Droppie Dijkwacht, een speurtocht of het waterspel!

Voor het onderwijs biedt het Keringhuis verschillende mogelijkheden voor groepen leerlingen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger beroepsonderwijs en universiteiten uit binnen- en buitenland.

Het Literatuurmuseum draagt graag bij aan inspirerend literatuuronderwijs. Naast lessen in het museum in Den Haag bieden wij ook gratis online lespakketten. Ideaal voor een nadere kennismaking met Nederlandse schrijvers.

Welcome to the spotlight! Welcome to our teacher zone! De sterren in Madame Tussauds zijn gek op leraren en leerlingen. Ze stellen zich graag persoonlijk aan jullie voor tijdens een bezoek.

Wil jij jouw bezoek voorbereiden, kijk dan op onze website www.madametussuds.com. Hier lees je alles over onze educatieve programma’s, het lesmateriaal, combinatietickets voor een compleet dagje Amsterdam, prijzen, betaalmethodes en openingstijden. Heb je nog vragen na het bekijken van deze pagina? Neem dan contact op met de sterren van onze klantenservice via info@madametussauds.nl of via 020-5221010. Er wacht een echte vipbehandeling op jou! LET OP: Boekingen kunnen tot 48 uur van te voren gewijzigd worden. Hierna kunnen we geen wijzigingen meer verwerken fotoshoot madame tussauds amsterdam enzo knol ONTDEK MEE

Het Museon is een museum waar innovatie, interactiviteit en creativiteit kernbegrippen zijn. Het educatieve programma is afgestemd op zowel primair- als voortgezet onderwijs. Grote mondiale thema’s worden op een aanschouwelijke en tot de verbeelding sprekende manier uitgelegd. Het Museon verklaart, inspireert en legt onverwachte verbanden. Naast de vaste opstellingen en permanente themazalen programmeert het Museon ook tijdelijke tentoonstellingen.

Nieuwe permanente tentoonstelling Museon

One Planet, held op jouw planeet

Aan de basis van een vreedzame, rechtvaardige en veilige wereld liggen een eerlijke verdeling van voedsel, water en energie en aanvaarding van verschillen in culturele identiteit. Uitdagingen en innovatieve sociaal wetenschappelijke ontdekkingen op dit gebied staan centraal in One Planet. De zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling. One Planet daagt de bezoeker uit om na te denken over actuele vraagstukken en biedt inspiratie bij het zoeken naar oplossingen. In One Planet kan je de wereld ontdekken, oplossingen bedenken en held zijn op jouw planeet!

 

In Museum Boijmans Van Beuningen beleef je meer dan verwacht. Droom weg bij virtuoze schilderkunst van meesters als Rembrandt en Monet en verlies jezelf in duizelingwekkende installaties van Yayoi Kusama en Pipilotti Rist. Verwonder je over vaardige kunstnijverheid en grappig Droog Design.
Leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs, van VMBO tot en met Gymnasium, kunnen het museum op diverse en verrassende manieren bezoeken. Via diverse werkvormen en kunstdisciplines raken zij vertrouwd met het museum en de kunst. Onze professionele museumdocenten begeleiden hen op een interactieve manier.
Meer informatie over onze programma’s vindt u op www.boijmans.nl.

Maak kennis met de Tanach, Bijbel en Koran: de meest gelezen boeken van de wereld! In Museum Catharijneconvent start in het najaar de tentoonstelling Heilig Schrift waarin deze boeken de hoofdrol spelen. Het bijbehorende lespakket voor HAVO/VWO tweede fase biedt verrassende inzichten in de gemeenschappelijke wortels van het jodendom, christendom en de islam. Leerlingen onderzoeken aan de hand van unieke en eeuwenoude objecten de Heilige Schriften en ontdekken de verrassende overeenkomsten en verschillen. De Tanach, Bijbel en Koran zijn de best gelezen boeken van de wereld. Alle kennis die je kunt vergaren over hoe gelovigen met deze boeken omgaan is waardevol, zodat er meer begrip komt voor elkaar, zeker in een samenleving als Nederland waar de diverse religies naast elkaar leven. Het lespakket HAVO/VWO tweede fase sluit aan bij de vakken Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen, Godsdienst / Levensbeschouwing en Maatschappijleer. Meer informatie en boeken: klik hier.

Leerlingen van het voortgezet onderwijs bezoeken het museum door middel van een interactieve rondleiding of gaan individueel op pad met de handige kijkwijzer voor CKV.
De educatieve activiteiten kunnen aansluiten bij de eigen lessen geschiedenis (Stadscollectie, beeldenstorm,  maquette Gouda anno 1562), beeldende vorming (gouden eeuw, Haagse School en Barbizon,  plateel) en maatschappijleer en godsdienst (Erasmus).
Op www.Goudanet.nl zijn de bibliotheek collecties van Museum Gouda, de Bibliotheek en het Archief digitaal ontsloten. De website levert een schat aan informatie voor opdrachten en (profiel)werkstukken.

 

In de oudste stad van Nederland staat Museum Het Valkhof. Het museum is een schatkamer van archeologische stukken, tastbare cultuurhistorie en beeldende kunst uit alle eeuwen. Het museum biedt een uitgebreid educatief aanbod voor het basis- en voortgezet onderwijs. De meeste programma’s bestaan uit een combinatie van kijken en doen. Daar waar mogelijk wordt met authentieke objecten gewerkt.

Voor meer informatie kijkt u op www.museumhetvalkhof.nl

 

Het Nationaal Militair Museum leent zich uitstekend voor een bezoek met uw klas. Zo kunt u deelnamen aan het lesprogramma ‘Wat zou jij beslissen?’. Leerlingen worden geconfronteerd met moeilijke beslissingen uit het leven van een militair op missie. Dit educatieve en interactieve lesprogramma is een samenwerking met het Veteraneninstituut en wordt geleid door een veteraan.  Het programma is geschikt voor leerlingen vanaf 12 jaar van het VMBO, HAVO en VWO. Of bezoek de ‘klas van ‘45’: een interactieve tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl.

Bent u docent en wilt u het schoolbezoek komen voorbereiden? Vraag dan een gratis toegangskaartje aan via Sales & Evenementen. Hier kunt u ook terecht voor extra informatie, of om een afspraak te maken met een van onze rondleiders voor het door nemen van het programma.

De afgelopen jaren heeft de educatieve dienst van Naturalis een aantal activiteiten ontwikkeld samen met partners uit het wetenschap en techniekveld. Die samenwerking heeft geleid tot een herziening van onze educatieve visie: wij hebben onze werkwijze tegen het licht gehouden en aangepast vanuit het perspectief van onderzoekend leren en leren door ervaring.

De educatieve visie brengt de kracht van Naturalis en de talenten van kinderen (en volwassenen) samen. Naturalis heeft een grote collectie bijzondere voorwerpen, die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen. Leerlingen beantwoorden al redenerend en onderzoekend (eigen) vragen. Wij stimuleren bezoekers om hun nieuw verworven inzichten te toetsen in onderling contact of in gesprek met ons.

Het paleis op reis’ & ‘BuitenGewoon Open’

Van 2018 tot medio 2021 wordt Paleis Het Loo vernieuwd & verbouwd. De stallen en tuinen zijn open van april tot en met september, maar het paleis is sinds januari 2018 dicht. Komende schooljaren zijn daardoor verdeeld in twee periodes:

  • Het paleis op reis: oktober t/m maart

We verzorgen in uw klas een museumles over Paleis Het Loo. We komen met de mooiste verhalen, bijzondere materialen en afwisselende werkvormen. Maak in het Geschiedenis-lesprogramma bijvoorbeeld kennis met koning-stadhouder Willem III en Lodewijk XIV. Wie had de meeste macht? Tijdens de museumles passen leerlingen de kennis toe om uit de escaperoom te komen. Of speel met elkaar de meest waardevolle kunsttentoonstelling bij elkaar tijdens ‘Kunstkeuzes’, het lesprogramma voor de kunstvakken. Leer kritisch te kijken naar kunstvoorwerpen die de verhalen van Paleis Het Loo vertellen en ondersteunen.

  • Welkom in de tuinen en stallen: april t/m september

We ontvangen leerlingen in deze periode graag voor één van onze lesprogramma’s in de tuinen. Ontdek de 17eeeuwse pronkfunctie van de tuin en kruip in de huid van een tuinontwerper of ontdek op welke manier koning-stadhouder Willem III de Franse mode op de voet volgde.
Ook bieden wij een programma aan op het gebied van klassieke cultuur. Leerlingen ontdekken de rijkdom aan klassieke elementen in de tuin. Indien u een ander idee heeft voor de invulling van uw bezoek, denken wij heel graag met u mee!

  • EXTRA! Vakoverstijgend: CKV, Geschiedenis & Maatschappijleer

In samenwerking met Tafel van Vijf vindt er in mei en juni 2019 een muzikale theatervoorstelling plaats op Paleis Het Loo. Leerlingen worden meegenomen naar de tijd van koning Willem II. De voorstelling wordt gecombineerd met een afrondende museumles. Binnen dit vakoverstijgende lesprogramma staan thema’s als macht, democratie, vrijheid en (homo- bi-) seksualiteit centraal. Let op! Vol = vol!

Alle programma’s worden begeleid door onze museumdocenten.
Kijk voor de uitgebreide mogelijkheden op onze website of neem gerust contact met ons op!

 

We heten u en uw leerlingen van harte welkom in het Rijksmuseum! Boek één van onderstaande schoolprogramma’s en beleef samen het leukste onderwijsaanbod sinds de middeleeuwen. Bij elk programma is lesmateriaal voor in de klas.

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Bezoek een complete Egyptische tempel, wereldberoemde mummiekisten, majestueuze keizerbeelden en eeuwenoude sieraden. Een fascinerende kijk op het leven van onze voorouders voor jong en oud.

 

Naast afwisselende tijdelijke tentoonstellingen zijn er lezingen, audiotours, speurtochten en kinderactiviteiten in de schoolvakanties.

 

Voor scholen binnen het voortgezet en hoger onderwijs biedt het Rijksmuseum van Oudheden interactieve museumlessen, workshops en rondleidingen. Dit aanbod beslaat zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstellingen. Voor iedere scholier en student is een bezoek aan ons museum een betekenisvolle ervaring.

 

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een aanbod van educatieve programma’s die specifiek ontwikkeld zijn voor mbo-studenten, in samenwerking met docenten en studenten zelf. De programma’s sluiten aan bij de opleidingen en belevingswereld van de studenten en worden begeleid door ervaren museumdocenten. Zelf actief aan de slag gaan en ontdekken, maar ook goed kijken, kritisch denken en samenwerken staat centraal. Door de museumobjecten op interactieve wijze en met hands-on activiteiten samen met de studenten te verkennen, laat de museumdocent zien dat het verleden veel raakvlakken heeft met het heden. Niet alleen maken de studenten kennis met de mensen uit de oudheid, maar ze ervaren ook hoe deze mensen ons iets kunnen vertellen over onszelf en de wereld van nu.

 

Praktische informatie

·         Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen.

·         Het Rijksmuseum van Oudheden ontvangt schoolklassen in het museum van maandag t/m vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 of 15.00 uur.

·         Een museumles duurt 90 minuten, een rondleiding of workshop 75 minuten. Livestream-rondleidingen duren 60 minuten.

·         Tijdens de schoolvakanties zijn schoolbezoeken beperkt mogelijk.

 

Kijk voor het volledige aanbod op www.rmo.nl/onderwijs.

 

Vragen met betrekking tot het hele aanbod voor scholen? Mail naar educatie@rmo.nl

Foto: Bart van Vliet

 

 

CKV-dag op z’n Rotterdams met SKVR

Gaat u een CKV-dag of een Cultuurdag organiseren? Met actieve workshops in alle kunstdisciplines en voor alle niveaus maakt u er samen met SKVR een leerzame dag van! Van dans tot theater en van beeldende kunst tot spoken word bij SKVR regelt u het in één keer. Wij komen met onze workshops graag bij u op school*, maar vinden het ook erg leuk om de leerlingen op onze locaties te ontvangen. Onze workshops laten we desgewenst aansluiten op een thema. Bel voor meer informatie tijdens kantooruren met 010-271 8320 of ontdek alle mogelijkheden op onze website: www.skvr.nl/ckvdag

*alleen mogelijk op scholen in Rotterdam

Bij Space Expo in Noordwijk beleef je de ruimte. Je ontdekt sterrenstelsels en hoe het is op andere hemellichamen. Je neemt een kijkje bij de eerste maanwandelaars of voel je even als André Kuipers aan boord van het International Space Station. Naast aandacht voor bemande ruimtevaart zijn er echte satellieten te zien die een goed beeld geven van wetenschappelijk onderzoek vanuit en in de ruimte. Natuurlijk ontbreekt ook de Philea lander niet in de permanente ruimtevaarttentoonstelling. Samen met ESA’s ruimtesonde Rosetta schreef dit ruimtevaarttuig geschiedenis door als eerste ooit op een komeet te landen. Ook het testmodel van de voorloper van “Rosetta”, de komeetverkenner “Giotto” is van nabij bij Space Expo te zien. Met het vluchtmodel van deze ruimtesonde werd in 1986 de komeet van Halley bezocht. Dankzij deze spectaculaire ruimtevlucht weten we dat kometen vuile sneeuwballen zijn die met een enorme snelheid door de ruimte heen razen. Kijk voor meer actueel ruimtenieuws en de programma’s in de schoolvakanties op www.space-expo.nl

 

Ontdek samen met de leerlingen gebieden en gebouwen die onvervangbaar en uniek zijn in de wereld = het UNESCO Werelderfgoed. Bespreek daarbij de UNESCO missie het streven naar wereldvrede, waarbij duidelijk wordt hoe het Werelderfgoed daaraan specifiek bijdraagt: als dialoog om interculturele diversiteit te overbruggen en met de klas thema’s als respect, begrip en leren van elkaar bespreekbaar te maken. 

Dat begint bij het leren van basisbegrippen: Wat is UNESCO? Wat is Werelderfgoed? Wanneer is een erfgoed Werelderfgoed? Wat is het verschil? En waarom is een Werelderfgoed belangrijk voor de hele wereld?
Maak daarna de verdieping: Wat vertelt het Werelderfgoed in ons Koninkrijk over onze DNA? Welk Werelderfgoed heeft voor jou een belangrijke rol in je leven? En waarom? En hoe draagt deze diversiteit aan Werelderfgoed bij aan het hebben van respect voor elkaar?

Stichting Werelderfgoed Nederland heeft een sandwichmodel met diverse educatieve middelen ontworpen om het Werelderfgoed te ontdekken.

Zing en analyseer met de klas het informatieve Werelderfgoedlied, bekijk de Klokhuis-serie over Werelderfgoed, bestudeer de poster ‘de weg van erfgoed naar Werelderfgoed’, doe de quiz, bekijk het filmpje ‘Werelderfgoed verbindt culturen’ en maak daarmee een mooie combi met ons inspirerende lesmateriaal. 

Kortom maak met je leerlingen een wereldreis, ontdek het Werelderfgoed en leer hoe je door middel van Werelderfgoed culturen kan verbinden.

Beleef Kunst & Techniek 

Oyfo Techniekmuseum is een inspirerende ontmoetingsplek waar je kennis maakt met kunst en techniek door te doen en beleven. Wij hebben alles in huis om iedereen in het gezin enthousiast te laten worden over kunst en techniek. 

H

Beleef Kunst & Techniek bij Oyfo in Hengelo!

 

 

Oyfo is een inspirerende ontmoetingsplek waar alles draait om doen en beleven. Dit leuke interactieve museum heeft alles in huis om iedereen in het gezin enthousiast te laten worden over kunst en techniek. Je komt er heel bijzondere oude machines tegen die je zelf mag aanzetten. Ben je graag creatief? Dan kun je je technische skills ontwikkelen met Doe-pakketjes en er zijn vaak leuke workshops met kunst of muziek.

 

 

 

Het museum

Een duidelijke verhaallijn leidt je door de uitgebreide collectie die opgesteld staat in de verschillende museumzalen: textiel, machine- en werktuigbouw, elektrotechniek en telecommunicatie. In de E-missionzaal ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een enorme interactieve wereldbol onderzoek je hoe het met moeder aarde gaat. Daarna speel je E-games en verdien je punten voor een schonere aarde. De Radar- en Detectiezaal is geheel vernieuwd. Je wordt hier uitgedaagd tot interactie, waardoor je meer inzicht krijgt in deze bijzondere technologie. Voor kinderen worden deze technieken begrijpelijk gemaakt met serious gaming.

 

Kinderen

Kinderen kunnen op de bovenste verdieping spelen in het Spel der Techniek en in iedere schoolvakantie zijn er Doemiddagen, dan kunnen kinderen knutselen met technische pakketjes. En natuurlijk is het museum heel geschikt voor een gezellig verjaardagsfeestje.

 

Museumcafé

In het museumcafé kun je terecht voor een kopje koffie met iets lekkers of een kleine lunch.

 

Toegankelijkheid

Het museum is geheel toegankelijk met een rolstoel. Een invalidentoilet is aanwezig. Ook zijn twee rolstoelen in het museum beschikbaar. Het museum is goed toegankelijk voor doven en slechthorenden. Vanaf het NS station is het circa 5 minuten lopen.

 

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur. Kijk voor de actuele openingstijden op de

website. Je vindt Oyfo aan de Industriestraat 9 in Hengelo, tel. 074-243 0054. www.oyfo.nl/techniekmuseum

et museum 

Een duidelijke verhaallijn leidt je door de uitgebreide collectie die opgesteld staat in de verschillende museumzalen: textiel, machine- en werktuigbouw, elektrotechniek en telecommunicatie. In de E-missionzaal ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een enorme interactieve wereldbol onderzoek je hoe het met moeder aarde gaat. Daarna speel je E-games en verdien je punten voor een schonere aarde. De Radar- en Detectiezaal is geheel vernieuwd. Je wordt hier uitgedaagd tot interactie, waardoor je meer inzicht krijgt in deze bijzondere technologie. Voor kinderen worden deze technieken begrijpelijk gemaakt met serious gaming.

 

In dit interactieve Techniekmuseum kom je allerlei interessante grommende en ronkende machines tegen. Je kunt zelf machines in beweging zetten en coole games spelen. Of interessante dingen bouwen met technische Doe-pakketjes. Ook zijn er regelmatig leuke kunstworkshops waarin je mooie dingen kunt maken. Bij ons ontdek je spelenderwijs je talent en werk je aan je creatieve ontwikkeling.  

Kinderen kunnen op de bovenste verdieping spelen in het Spel der Techniek en in iedere schoolvakantie zijn er Doemiddagen, dan kunnen kinderen knutselen met technische pakketjes. En natuurlijk is het museum heel geschikt voor een gezellig verjaardagsfeestje.

Kijk voor meer info op www.oyfo.nl/techniekmuseum

 

Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland, ontstaan in de periode van de Verlichting. Het was toen een van de belangrijkste plekken voor Kunst en Wetenschap in de wereld! Zelfs keizer Napoleon, wetenschapper Einstein en ontdekkingsreiziger Von Humboldt bezochten het museum al. Door de uiteenlopende collectie leek het net een levensechte encyclopedie, er was volop ruimte voor experimenteren en zo werden belangrijke inzichten verworven. En sinds die tijd is er weinig veranderd…

De onderwijsprogramma’s van Teylers Museum bieden verrijking en verdieping voor verschillende vakken in het Voortgezet Onderwijs. Net als in de 18e eeuw wordt theorie in praktijk gebracht door zelf te laten ervaren. Leerlingen kruipen in de huid van Rembrandt, Napoleon of Einstein. Ze laten zich inspireren door de collectie, gaan aan de slag in het Educatief Paviljoen of experimenteren in het Lab.

Kom naar Teylers Museum en zoek het uit!

Kijk voor het complete onderwijsaanbod op www.teylersmuseum.nl.

Boek nu de spannendste geschiedenisles van Nederland. De bewoners van The Amsterdam Dungeon leren jouw leerlingen graag een lesje! Daarom komen ze in het schooljaar 2018/2019 ook naar jou toe. Ze nemen jouw geschiedenisles graag een keertje over.

Jij! Ja, jij daar! Kijk nou… je bent zo wanhopig op zoek naar een schoolreisje voor die snotneuzen in jouw klas. Wat sneu! Moet je horen! Heb je al eens gedacht aan een verzetje naar The Amsterdam Dungeon? Een unieke en spannende attractie waarin je wordt meegesleurd naar de meest hachelijke momenten uit het verleden van Amsterdam. Wie eindigt op de brandstapel of moet de poepemmer legen op het VOC-schip? Of ze nu bezwijken van angst of een lachbui; jouw snotneuzen zijn een hele ervaring rijker. Geschiedenisles was nog nooit zo spannend en leuk! Heb jij ’t lef? Tip: vertrouw niemand. Ook niet jouw lieve leerlingen!

Het Universiteitsmuseum in de klas of in het museum

Wist je dat het Universiteitsmuseum Utrecht ook naar de klas toe komt? Behalve de onderwijsprogramma’s in het museum biedt het Universiteitsmuseum ook programma’s op school. Publieksbegeleiders van het museum komen naar de klas met een gele bakfiets vol wetenschap!

Wetenschap gaat over nieuwsgierig zijn, vragen stellen, beredeneren en onderzoeken. Het Universiteitsmuseum biedt de mogelijkheid om meer aandacht te besteden aan wetenschap. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt. Leerlingen ontdekken de wetenschapper in zichzelf en werken met echt materiaal zoals botten en skeletten. Ze leren om conclusies te trekken uit hun eigen waarnemingen en ontdekken zo het antwoord op allerlei vragen.

Het programma bestaat uit een wetenschapsworkshop met een black box experiment. Wat kunnen de leerlingen met wetenschappelijke zekerheid zeggen over de inhoud van de mysterieuze black box, zonder het doosje open te maken? Hierna gaan ze aan de slag met hun eigen onderzoek in de klas of – in het geval van een programma in het museum – doen ze een onderzoekstour door het museum!

 

THE BATTLE – INTERACTIEF CONCERT OP SCHOOL

The Battle is een interactief live concert, speciaal voor de onderbouw van middelbare scholen. Aan de hand van quizvragen krijgen jongeren meer te weten over het werk van veteranen: wat deden ze op missie? Waarom gingen ze? En wat zagen ze daar? Een meeslepend en muzikaal spel en jouw school kan meedoen! Tijdens The Battle kruipen Nienke en Bart van Het Klokhuis in de huid van drie veteranen. Geholpen door voormalig Landmacht-commandant generaal buiten dienst Mart de Kruif, presentator Pepijn en de leerlingen in de zaal gaan zij op zoek naar antwoorden. Die antwoorden moeten ze vinden in het Nationaal Militair Museum. Een race tegen de klok!

Educatie is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een dynamisch begrip. Van alle aspecten in het museum kun je iets leren: snuif de geur op van vers gerookte vis, sla op het aambeeld in de smidse of knoop een gesprek aan met een ambachtsman. Alle zintuigen worden aangesproken en ervaren de geschiedenis dat dit cultuurhistorische museum toont. In het Zuiderzeemuseum leer je spelenderwijs en met elkaar. Je gebruikt hierbij niet alleen je hoofd, maar ook je hart en handen.

Ons educatieve aanbod richt zich op cultuur, erfgoed en kunst van het voormalige Zuiderzeegebied, en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. De programma’s sluiten aan bij de kerndoelen en de canon en hebben raakvlakken met uiteenlopende vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en kunst.

Vanaf €12,25 per leerling heb je in het Zuiderzeemuseum een hele dag plezier. Deze prijs is namelijk inclusief: entree, bootreis, educatief programma, friet en ijs.