Jeugdmuziekgezelschap Oorkaan presenteert première Dromenblazers/nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Oorkaan

Op zaterdag 10 oktober 2020 om 14:45 uur gaat het theatrale concert Dromenblazers in première in Het Concertgebouw in Amsterdam. Een magisch vrolijk klarinetconcert in regie van Mart van Berckel waarin de vier blazers van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet soepel switchen tussen verschillende muziekstijlen. Van Gershwin tot Mahler tot Dvorák en meer. Want in dromen kan alles!

HOE KLINKT FANTASIE? Vier jongens blazen dromen tot leven. Ze laten zich meeslepen door hun fantasie en openen deuren naar ongekende droomwerelden. Vol jeugdige verwondering en soms een tikje stout, dagen ze je op speelse wijze uit om mee te dromen. Of feestdromen. Of dansdromen. Of terugdromen.

Het NIEUW AMSTERDAMS KLARINET KWARTET is een veel gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia. Het ensemble bestaat uit vier veelzijdige klarinettisten die zijn opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam. Het NAKK werd in 2015 genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs, in 2017 presenteerden zij hun debuut cd ‘Ode aan Amsterdam’ in de serie Tracks van het Koninklijk Concertgebouw. In 2019 brachten ze de cd New Amsterdam Stories uit met stukken van Bernstein, Gershwin tot Dvořák. Het ensemble houdt van muzikale uitdagingen en bijzondere samenwerkingen. Musicus Bart de Kater speelde eerder bij Oorkaan in Koos en de Kapotte Kopjes en Krabat. Musicus Jesse Faber speelde in De Familie van Nielie, een coproductie van Oorkaan en Theatergroep Kwatta. nakk.nl

Regisseur MART VAN BERCKEL studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Arnhem en de Zürcher Hochschule der Künste in Zürich. Zijn afstudeervoorstelling Play Maids won op Festival Studio Körber Junge Regie in Hamburg de publieksprijs. Van Berckel maakte (muziektheater)-voorstellingen bij Kameroperahuis en Productiehuis De Nieuwe Oost. In oktober 2019 ging zijn voorstelling Continenten in première. Ook geeft hij les op verschillende theater(voor) opleidingen. Vanaf 2021 is hij als regisseur vast verbonden aan NNT/Club Guy & Roni. Dromenblazers is Marts eerste regie bij Oorkaan.

''Van Berckel is een ontdekking.'' - Volkskrant 2016 “Het werk van Mart van Berckel is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Gefascineerd door ons onderbewustzijn zet hij werelden op het toneel met een volstrekt eigen logica, die soms rechtstreeks uit onze dromen of nachtmerries lijkt te komen.” -

Theatermaker Van Beckel: “Jonge kinderen kunnen al gefascineerd raken door iets wat heel langzaam beweegt. Dat hele zintuiglijke, dat helemaal losstaat van alles wat rationeel is, sluit eigenlijk heel erg aan bij hoe ik zelf in het theater wil zitten…Muziek is sowieso iets totaal anders dan taal. Taal gaat heel erg over het geven van betekenis, maar muziek gaat daaraan voorbij. Iets hoeft niet in woorden uitgedrukt te worden om van betekenis te zijn.” Interview met Mart van Berckel over Dromenblazers in Niet op -Theaterkrant maart 2020.

OORKAAN Muziek voor een jong publiek

Jeugdmuziekgezelschap Oorkaan laat zo veel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek ontdekken. Oorkaan speelt met professionele musici theatrale concerten voor een jong publiek. Er klinkt klassieke muziek uit de hele wereld en van vroeger en nu in theatrale en verassende vormen. Net als bij een concert is de voorstelling (bijna) zonder woorden en staan er alleen musici op toneel. Je kijkt je oren uit! oorkaan.nl

MUZIEK In Dromenblazers is muziek te horen van o.a. Gershwin, Dvořák, Mendelssohn, Mahler, Bach en Goodmann. Beluister HIER de SpotifyPlaylist van Dromenblazers.

CREDITS regie Mart van Berckel blazers Tom Wolfs, Jesse Faber, Bart de Kater en Sergio Hamerslag scenografie Vera Selhorst regie-assistentie Merit Vessies techniek Jessy van Adrichem productieleiding Merel de Bruin/Selma Hanzon-Keijzer artistieke leiding Caecilia Thunnissen

SPEELLIJST - Zie HIER de speellijst van 2020/2021 za 10 oktober 2020 – 12:30 & 14:45 Première - Concertgebouw - Amsterdam zo 15 November 2020 – 14:30 – SPOT – Groningen za 9 Januari 2021 - Maaspodium – Rotterdam o.v.b. zo 10 Januari 2021 - Musis Stadstheater – Arnhem o.v.b. zo 17 Januari 2021 – 11:00 - Muziek van de Omroep – Hilversum o.v.b. zo 2 mei 2021 – Schouwburg Het Park – Hoorn o.v.b.