Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten gaat weer open!

Duinmeer door Ronald van Wijk (www.kustfoto.com)

Hieperdepiep … ook het Waterliniemuseum gaat weer open! Sinds juni was Fort bij Vechten al geopend voor publiek en hebben wij proef kunnen draaien. Vanaf 7 juli 2020 kan men ook het museum weer in, van dinsdag t/m zondag van 10-17.00 uur. Uiteraard hebben wij ook aanpassingen gedaan en volgen wij de richtlijnen van het RIVM en het Museumprotocol. Zo is de virtuele parachutesprong (met VR bril) niet toegankelijk, de maquette op de binnenplaats wordt verbouwd en we houden natuurlijk 1,5 meter afstand! Daarnaast zijn er ook extra’s! Zo hangen er kunstwerken, die zijn geïnspireerd op militaire kleding, in het auditorium en buiten op het terrein zijn gigantische sluisdeuren (5 meter hoog) te zien van een waaiersluis en onderdelen van een hijswerktuig van sluisbalken. Ook kunt u weer rondleidingen boeken! En buiten genieten van een drankje op een enorm terras.

 

Het Waterliniemuseum, gevestigd op Fort bij Vechten, is één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2015 werd dit museum gebouwd, deels ondergronds en achter de oude gebouwen van het fort. Het fort ligt op een unieke plek in het Nederlandse landschap, op de grens van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wat maakt dat er veel interessante verhalen te vertellen zijn.

                In een interactieve ontdekkingstocht maak je kennis met de waterlinie; een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten polders die tot kniehoogte onder water worden gezet. Zo’n modderige waterbarrière was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren. Je kon niet zien wat er onder het wateroppervlak zat! Verschillende onderwerpen uit de geschiedenis worden op speelse en moderne manier getoond, wat het leuk maakt voor jong en oud.

Daarnaast is er een expositie over de Romeinen die zich rond het begin van de jaartelling op Fort Fectio hadden gevestigd. De contouren van het castellum van Fectio, ook wel de ‘plint’ genoemd, zijn in 2016 weer zichtbaar gemaakt en nu met een speciale castellum-rondleiding vanuit het Waterliniemuseum te bezoeken. Fectio is een van de rijkste archeologische vindplaatsen van Romeinse overblijfselen. Veel van deze vondsten zijn tentoongesteld in de plint van het castellum en in de Romeinententoonstelling in het Waterliniemuseum. Van de gehele Romeinse Limes Nederland is in de museumwinkel een kwartet verkrijgbaar.

Deskundige gidsen brengen de geschiedenis tot leven tijdens de dagelijkse rondleidingen over het fort. Deze rondleiding, die ongeveer anderhalf uur duurt, brengt je over het gehele fortterrein en in de diverse oude gebouwen. Bijvoorbeeld naar het Reduit, een fort binnen het fort, dat voor de helft bewoond wordt door vleermuizen. Bij binnenkomst loop je tegen een imposante gietijzeren trap aan, met bovenin een grote katrol waarmee kanonnen omhoog gehesen konden worden.

 

Meer ontdekken over de rijke geschiedenis van Fort bij Vechten, de Romeinen en de Waterlinies?

Bezoek het Waterliniemuseum:

Achterdijk 12, 3981 HE Bunnik (Utrecht), tel: 030-656 52 85

Open van di t/m zo tussen 10.00 en 17.00 uur. Voor aangepaste openingstijden en meer informatie, kijk op www.waterliniemuseum.nl

 

Toegangsprijs:

Gratis met Museumkaart

Toegang volwassene: €9,-

Toegang kind 5 t/m 12 jaar: €5,-

Toegang kind t/m 4 jaar: gratis

Rondleidingen: volwassenen €4,50, kinderen €3,-

Parkeren: €4,-