Guus Hiddink opent grote Koreatentoonstelling in Princessehof

Guus Hiddink

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden krijgt hoog bezoek! De voormalige voetbaltrainer opent op 15 oktober de nieuwe tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden. Guus Hiddink is een nationale held in Zuid-Korea. In 2002 leidde hij als bondscoach het Zuid-Koreaanse voetbalteam naar de halve finale van het wereldkampioenschap. Tot op de dag van vandaag heeft Hiddink een sterke band met Zuid-Korea. Na de Koreaanse zegetocht in het WK werd Hiddink ereburger, ontving een eredoctoraat van de universiteit van Seoul en kreeg een voetbalstadion naar zich vernoemd.

Squid Game en BTS

Met de ongekende hype rond Squid Game, de Oscarwinnende film Parasite en de populariteit van K-pop zoals BTS en hun nieuwste clip met Coldplay is de Zuid-Koreaanse popcultuur Hot & Happening. Het Princessehof duikt met hun nieuwe tentoonstelling in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land, aan de hand van thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen. Ook de populaire cultuur wordt belicht, de tentoonstelling neemt je niet alleen mee op reis naar het verleden, maar verbindt de tradities ook met het hier en nu. Gigantische onggi-potten, waar lang kimchi en ander gefermenteerd voedsel in werd bereid, zijn te zien samen met videofragmenten van de rage meokbang; vloggers die eten onder toeziend oog van online kijkers. Deze hype is vooral onder jongeren in Zuid-Korea enorm populair; zo hoeft niemand alleen te eten.

Voor K-popliefhebbers is de tentoonstelling een absolute must see: in de tentoonstelling is zelfs een videoclip te zien van Agust D, ook bekend als Suga van K-popsensatie BTS. In dit upbeat rapnummer brengt hij een ode aan de Koreaanse cultuur.

 Korea.Poort naar een rijk verleden

Topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul komen voor het eerst naar Nederland. Van betoverend celadon uit de Goryeo dynastie en een moon jar uit de Joseon periode tot muziekinstrumenten en kostuums van het Gugak Centre in Seoul en Museum Volkenkunde in Leiden. Maar ook spraakmakende hedendaagse kunstinstallaties en filmbeelden. De Koreatentoonstelling wordt op 15 oktober officieel geopend door o.a. de ambassadeur van Zuid-Korea en Guus Hiddink. Vanaf 16 oktober kan iedereen de expo in Leeuwarden komen bekijken.

Guus Hiddink

Op eigen bodem versloegen de Koreanen in 2002 grootmachten als Spanje en Italië om uiteindelijk op de vierde plaats van het wereldkampioenschap voetbal te eindigen. Een prestatie die Hiddink een heldenstatus bezorgde in Zuid-Korea, tot op de dag vandaag. Het Gwanju World Cup stadion werd omgedoopt tot Guus Hiddink-stadion. Hij kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van Seoul en in 2013 werd hij onderscheiden als ‘everlasting hero’ van het Aziatische land. Zuid-Korea is inmiddels Hiddinks tweede vaderland en hij wordt regelmatig gevraagd als bruggenbouwer tussen Nederland en Zuid-Korea. Zo nam hij eerder deel aan een handelsdelegatie onder leiding van -de toen nog niet demissionair- premier Rutte, ter versteviging van de diplomatieke banden tussen beide landen. Ook legt de Guus Hiddink Foundation voetbal- en speelveldjes aan voor kinderen met een handicap of een sociale achterstand in diverse Zuid-Koreaanse steden.

KOREA. Poort naar een rijk verleden is van 16 oktober 2021 t/m 22 augustus 2022 te zien in het Princessehof in Leeuwarden. www.princessehof.nl/korea