Gezellige Nieuwe Zondagen met John Jansen van Galen op 3 november

Op 3 november geeft John Jansen van Galen tijdens de Nieuwe Zondagen een lezing over De Nieuw-Guinea kwestie. Nieuwe Zondagen staan voor gezellige ontmoetingen tussen senioren uit de gemeenten Renkum en Arnhem. Bezoekers worden persoonlijk ontvangen met koffie of thee, waarna de lezing start. Onder het genot van een hapje en een drankje is er gelegenheid om gezellig na te praten.

Programma

Op 3 november vertelt John Jansen van Galen over de Nieuw-Guinea-kwestie, waarbij hij in gaat op verschillende vraagstukken. Heeft Nederland in 1962 de Papoea’s, aan wie het zelfbeschikkingsrecht had beloofd, in de steek gelaten? Of was het een flagrant geval van force majeure? Amerika, Rusland en Indonesië dwongen Nederland immers Nieuw-Guinea aan het laatste land af te staan. Daarmee kwam een dramatisch einde aan een intensief beschavingsoffensief van 13 jaar.

John Jansen van Galen (Velp, 1940) schreef over de Nieuw-Guinea-kwestie het boek Ons laatste oorlogje en maakte in het gebied de televisiefilm Een Hollandse erfenis. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen en is sinds 1965 journalist, onder meer bij Haagse Post (laatstelijk als hoofdredacteur),  VPRO (als reporter, presentator en columnist), Het Parool (als commentator) en NOS (als presentator van Met het Oog op Morgen gedurende 25 jaar). Onlangs verscheen zijn boek Fiasco van goede bedoelingen, over de dekolonisatie van Indonesië. Hij woont in Amsterdam-Noord.

14:00 - 14:30 uur ontvangst met koffie of thee

14:30 - 15:15 uur lezing John Jansen van Galen

15:15 - 16:30 uur napraten met hapje en drankje

Concertzaal Oosterbeek

Vanaf 28 oktober is het Airborne Museum ruim 4 maanden gesloten in verband met een grootschalige verbouwing. De Nieuwe Zondagen vinden vanaf 3 november daarom plaats in de Concertzaal Oosterbeek aan de Rozensteeg 3. 

Persoonlijke ontvangst

Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en –heren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Aanmelden en kosten

Het aantal beschikbare plaatsen voor de Nieuwe Zondagen is beperkt. Geïnteresseerden dienen vooraf een ticket te kopen op de website. De tickets vindt men op de website onderaan het lezingenoverzicht: www.airbornemuseum.nl/nieuwe-zondagen

Mensen die niet in de gelegenheid zijn om een ticket online te kopen, kunnen zich aanmelden via aanmelding@airbornemuseum.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres of telefonisch via (026) 333 77 10. De prijs bedraagt € 7 voor het hele middagprogramma (inclusief lezing, drankjes en hapjes).

Vervoer

Voor Nieuwe Zondagen kunnen senioren een beroep doen op ‘Hulpdienst Voor Elkaar’. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen onder andere vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Aanvragen moeten uiterlijk vier dagen voor de betreffende zondag bij hen binnen zijn. Informatie over deze service: www.hulpdienstvoorelkaar.nl