Erfgoed

Boswachterij Gieten-Borger in Drenthe staat bekend om zijn imposante beukenlanen en keienwegen, grafheuvels, hunebedden, vennetjes en heide, en natuurlijk zijn mooie esdorpen.

Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door dit uitgestrekte gebied. Ook kun je er terecht voor allerlei activiteiten, een presentatie over het bosleven en een winkel met leuke spullen. Wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad. Dit wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen.

 

Educatie voor het primair en voortgezet onderwijs
De Domtoren is een perfectie locatie voor een educatief en actief programma. Wij bieden een leerzaam schooluitje voor iedere groep; van groep 1 tot en met de  examenklassen van het voortgezet onderwijs. Enthousiaste gidsen nemen de groep graag mee op een reis door de tijd, en laten je op een levendige en actieve manier kennismaken met Utrecht, de geschiedenis van het Domplein en de Domtoren.

Voor leerlingen uit groep 6-8 van het primair onderwijs is er een speciaal project opgezet. Noem je mij Dom?  is een samenwerking met de Domtoren en Domkerk. De leerlingen bezoeken beide locaties tijdens een 2 uur durend programma en leren alles over deze bijzondere gebouwen. Specifieke aandacht wordt besteed aan onderzoekend leren maar ook  historisch besef en bewustzijn van je eigen plek.

 

Breng de geschiedenisles tot leven in het preHistorisch Dorp

 

Ontdek onze geschiedenis door deze vast te pakken, eraan te ruiken én te proeven. Het openluchtmuseum in Eindhoven staat in het teken van zelf dingen doen. Van armbandjes vilten tot speerwerpen, niets is te gek!

 

Zou je boer willen zijn, een burger of liever iemand van adel? In de middeleeuwen had je weinig keus hierin... En in de prehistorie deed je álles om maar te overleven. Ben jij benieuwd of je de omstandigheden van ons verleden kan overleven? Kom dan naar het preHistorisch Dorp. In dit openluchtmuseum herleef je het verleden alsof je er zelf bij bent.

In het Mariniersmuseum maken leerlingen kennis met het Korps Mariniers. In het museum geven bijzondere verhalen en beeldmateriaal van over de hele wereld een persoonlijke inkijk in het dagelijks leven van de marinier, terwijl zij zich inzetten voor vrede en veiligheid, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen zijn interessant voor iedereen. Of je nu acht of tachtig bent.

De rol van het Korps Mariniers lijkt misschien moeilijk in te passen in uw lesprogramma, maar niets is minder waar. Leerlingen gaan onder leiding van een enthousiaste rondleider terug de tijd in naar de meidagen van 1940 en het bombardement op Rotterdam. Het museum is ook uitermate geschikt voor zelfstandig bezoek. Kijk op www.mariniersmuseum.nl voor het volledige onderwijsprogramma. 

Het Mauritshuis heeft een uitgebreid educatief aanbod voor het voortgezet onderwijs met uitdagende en leerzame activiteiten waarbij kijken altijd samengaat met praten en doen. In het museum draait het om de Hollandse schilderkunst uit de 17de eeuw, de Gouden Eeuw met grootheden als Rembrandt, Vermeer en Steen. Onze deskundige museumdocenten maken elk bezoek uniek, maar de leerlingen kunnen ook zelfstandig aan de slag met onze gratis Gouden Tour. Naast de vaste programma’s denken wij graag mee over programma’s op maat. Voor meer informatie kijkt u op www.mauritshuis.nl.

Geschiedenis in het echt! Het Muiderslot is een plek gericht op de cultuur en het erfgoed van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Leerlingen krijgen het verhaal van graaf Floris V mee, de bouwheer van het kasteel. Een beroemde bewoner uit de 17e-eeuw is de schrijver P.C. Hooft. Met hem maken de leerlingen kennis in de ingerichte woonvertrekken uit de Gouden Eeuw.

Alle programmaonderdelen sluiten aan bij de kerndoelen voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het examenprogramma. Floris V is een van de vensters uit de Canon van Nederland.

Basisprogramma

Het basisprogramma bestaat uit vier onderdelen: een zelfstandig kasteelbezoek, de Valkenier,* het Waterschild en de kasteeltuinen.De Valkenier laat de roofvogels van heel dichtbij zien. In het Waterschild paviljoen bekijken leerlingen een korte film over het Muiderslot en de strijd met en tegen het water. In de historische tuinen zien ze kruiden, groenten, bloemen en planten van vroeger.

 *In het winterseizoen is de Valkenier niet aanwezig (1 november t/m 31 maart). Scholen kunnen de Valkenier dan wel boeken. Geef dit aan bij uw reserveringsaanvraag. Kosten € 225,- (maximaal 3 uur).

Klas: 1 t/m 4 havo, vwo, vmbo

Duur: ca. 2,5 uur

Wanneer: 1 april - 1 november: dagelijks vanaf 1 november 2019 op maandag gesloten

Leerdoel: functie en bouw van een middeleeuws kasteel; graaf Floris V (Canon)

Kerndoelen: Mens en maatschappij: 37, 40, 43; Nederlands: 3, 4

Prijs: € 8,-* per leerling/begeleider. Met fysieke Museumkaart gratis toegang *minimaal 10 personen

Kom met de klas naar Museum Huis Doorn en duik in de Europese geschiedenis

Museum Huis Doorn combineert de wereldgeschiedenis met de vaderlandse geschiedenis. Er zijn diverse educatieve programma’s beschikbaar die in de klas, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan het museum, gebruikt kunnen worden.

In het authentiek ingerichte landhuis leren schoolklassen over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog, over het Europese familiedrama achter deze oorlog en over het leven van een Duitse ex-keizer in Nederland. De tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ gaat over het neutrale Nederland in 1914 – 1918.

In de educatieve programma’s worden leerlingen uitgedaagd zich in een historische persoon te verplaatsen. Aan de hand van een twitteraccount maken zij een verslag. Voor het park zijn er diverse doe-opdrachten beschikbaar: ervaar het leven van soldaten in de loopgraven, stap in de rol van een smokkelaar en beleef hoe het is om te moeten vluchten.

Tarieven en openingstijden

Voor scholen gelden speciale tarieven. Scholen kunnen ons bezoeken buiten de normale openingstijden: op dinsdag (hele dag), woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend.

Meer informatie over de educatieve programma’s van Museum Huis Doorn vind je op http://www.huisdoorn.nl/nl/educatie/

Tip: De website http://www.geschiedenislokaalutrechtwo1.nl/ biedt een goede voorbereiding op een bezoek aan Museum Huis Doorn. Foto’s, brieven, documenten en filmpjes laten zien hoe Wilhelm II in Huis Doorn leefde.

 

Het Keringhuis ligt op een prachtige locatie met buiten veel ruimte om te rennen en te ravotten. Een echte berg om te beklimmen en een waterspeelplaats waar je zelf met pompen en zandzakken aan de slag kunt. De waterspeelplaats is jaarlijks open van 1 april tot en met 31 oktober. Binnen kun je het zelf laten stormen of gieten van de regen op het watervertelplein.

In het weekend en tijdens de schoolvakanties zijn er naast de reguliere instaprondleidingen ook speciale kinderrondleidingen. En tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten zoals Droppie Dijkwacht, een speurtocht of het waterspel!

Voor het onderwijs biedt het Keringhuis verschillende mogelijkheden voor groepen leerlingen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger beroepsonderwijs en universiteiten uit binnen- en buitenland.

Maak kennis met de Tanach, Bijbel en Koran: de meest gelezen boeken van de wereld! In Museum Catharijneconvent start in het najaar de tentoonstelling Heilig Schrift waarin deze boeken de hoofdrol spelen. Het bijbehorende lespakket voor HAVO/VWO tweede fase biedt verrassende inzichten in de gemeenschappelijke wortels van het jodendom, christendom en de islam. Leerlingen onderzoeken aan de hand van unieke en eeuwenoude objecten de Heilige Schriften en ontdekken de verrassende overeenkomsten en verschillen. De Tanach, Bijbel en Koran zijn de best gelezen boeken van de wereld. Alle kennis die je kunt vergaren over hoe gelovigen met deze boeken omgaan is waardevol, zodat er meer begrip komt voor elkaar, zeker in een samenleving als Nederland waar de diverse religies naast elkaar leven. Het lespakket HAVO/VWO tweede fase sluit aan bij de vakken Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen, Godsdienst / Levensbeschouwing en Maatschappijleer. Meer informatie en boeken: klik hier.

Het Nationaal Militair Museum leent zich uitstekend voor een bezoek met uw klas. Zo kunt u deelnamen aan het lesprogramma ‘Wat zou jij beslissen?’. Leerlingen worden geconfronteerd met moeilijke beslissingen uit het leven van een militair op missie. Dit educatieve en interactieve lesprogramma is een samenwerking met het Veteraneninstituut en wordt geleid door een veteraan.  Het programma is geschikt voor leerlingen vanaf 12 jaar van het VMBO, HAVO en VWO. Of bezoek de ‘klas van ‘45’: een interactieve tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl.

Bent u docent en wilt u het schoolbezoek komen voorbereiden? Vraag dan een gratis toegangskaartje aan via Sales & Evenementen. Hier kunt u ook terecht voor extra informatie, of om een afspraak te maken met een van onze rondleiders voor het door nemen van het programma.

De afgelopen jaren heeft de educatieve dienst van Naturalis een aantal activiteiten ontwikkeld samen met partners uit het wetenschap en techniekveld. Die samenwerking heeft geleid tot een herziening van onze educatieve visie: wij hebben onze werkwijze tegen het licht gehouden en aangepast vanuit het perspectief van onderzoekend leren en leren door ervaring.

De educatieve visie brengt de kracht van Naturalis en de talenten van kinderen (en volwassenen) samen. Naturalis heeft een grote collectie bijzondere voorwerpen, die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen. Leerlingen beantwoorden al redenerend en onderzoekend (eigen) vragen. Wij stimuleren bezoekers om hun nieuw verworven inzichten te toetsen in onderling contact of in gesprek met ons.

Het paleis op reis’ & ‘BuitenGewoon Open’

Van 2018 tot medio 2021 wordt Paleis Het Loo vernieuwd & verbouwd. De stallen en tuinen zijn open van april tot en met september, maar het paleis is sinds januari 2018 dicht. Komende schooljaren zijn daardoor verdeeld in twee periodes:

  • Het paleis op reis: oktober t/m maart

We verzorgen in uw klas een museumles over Paleis Het Loo. We komen met de mooiste verhalen, bijzondere materialen en afwisselende werkvormen. Maak in het Geschiedenis-lesprogramma bijvoorbeeld kennis met koning-stadhouder Willem III en Lodewijk XIV. Wie had de meeste macht? Tijdens de museumles passen leerlingen de kennis toe om uit de escaperoom te komen. Of speel met elkaar de meest waardevolle kunsttentoonstelling bij elkaar tijdens ‘Kunstkeuzes’, het lesprogramma voor de kunstvakken. Leer kritisch te kijken naar kunstvoorwerpen die de verhalen van Paleis Het Loo vertellen en ondersteunen.

  • Welkom in de tuinen en stallen: april t/m september

We ontvangen leerlingen in deze periode graag voor één van onze lesprogramma’s in de tuinen. Ontdek de 17eeeuwse pronkfunctie van de tuin en kruip in de huid van een tuinontwerper of ontdek op welke manier koning-stadhouder Willem III de Franse mode op de voet volgde.
Ook bieden wij een programma aan op het gebied van klassieke cultuur. Leerlingen ontdekken de rijkdom aan klassieke elementen in de tuin. Indien u een ander idee heeft voor de invulling van uw bezoek, denken wij heel graag met u mee!

  • EXTRA! Vakoverstijgend: CKV, Geschiedenis & Maatschappijleer

In samenwerking met Tafel van Vijf vindt er in mei en juni 2019 een muzikale theatervoorstelling plaats op Paleis Het Loo. Leerlingen worden meegenomen naar de tijd van koning Willem II. De voorstelling wordt gecombineerd met een afrondende museumles. Binnen dit vakoverstijgende lesprogramma staan thema’s als macht, democratie, vrijheid en (homo- bi-) seksualiteit centraal. Let op! Vol = vol!

Alle programma’s worden begeleid door onze museumdocenten.
Kijk voor de uitgebreide mogelijkheden op onze website of neem gerust contact met ons op!

 

We heten u en uw leerlingen van harte welkom in het Rijksmuseum! Boek één van onderstaande schoolprogramma’s en beleef samen het leukste onderwijsaanbod sinds de middeleeuwen. Bij elk programma is lesmateriaal voor in de klas.

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Bezoek een complete Egyptische tempel, wereldberoemde mummiekisten, majestueuze keizerbeelden en eeuwenoude sieraden. Een fascinerende kijk op het leven van onze voorouders voor jong en oud.

 

Naast afwisselende tijdelijke tentoonstellingen zijn er lezingen, audiotours, speurtochten en kinderactiviteiten in de schoolvakanties.

 

Voor scholen binnen het voortgezet en hoger onderwijs biedt het Rijksmuseum van Oudheden interactieve museumlessen, workshops en rondleidingen. Dit aanbod beslaat zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstellingen. Voor iedere scholier en student is een bezoek aan ons museum een betekenisvolle ervaring.

 

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een aanbod van educatieve programma’s die specifiek ontwikkeld zijn voor mbo-studenten, in samenwerking met docenten en studenten zelf. De programma’s sluiten aan bij de opleidingen en belevingswereld van de studenten en worden begeleid door ervaren museumdocenten. Zelf actief aan de slag gaan en ontdekken, maar ook goed kijken, kritisch denken en samenwerken staat centraal. Door de museumobjecten op interactieve wijze en met hands-on activiteiten samen met de studenten te verkennen, laat de museumdocent zien dat het verleden veel raakvlakken heeft met het heden. Niet alleen maken de studenten kennis met de mensen uit de oudheid, maar ze ervaren ook hoe deze mensen ons iets kunnen vertellen over onszelf en de wereld van nu.

 

Praktische informatie

·         Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen.

·         Het Rijksmuseum van Oudheden ontvangt schoolklassen in het museum van maandag t/m vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 of 15.00 uur.

·         Een museumles duurt 90 minuten, een rondleiding of workshop 75 minuten. Livestream-rondleidingen duren 60 minuten.

·         Tijdens de schoolvakanties zijn schoolbezoeken beperkt mogelijk.

 

Kijk voor het volledige aanbod op www.rmo.nl/onderwijs.

 

Vragen met betrekking tot het hele aanbod voor scholen? Mail naar educatie@rmo.nl

Foto: Bart van Vliet

 

 

Ontdek samen met de leerlingen gebieden en gebouwen die onvervangbaar en uniek zijn in de wereld = het UNESCO Werelderfgoed. Bespreek daarbij de UNESCO missie het streven naar wereldvrede, waarbij duidelijk wordt hoe het Werelderfgoed daaraan specifiek bijdraagt: als dialoog om interculturele diversiteit te overbruggen en met de klas thema’s als respect, begrip en leren van elkaar bespreekbaar te maken. 

Dat begint bij het leren van basisbegrippen: Wat is UNESCO? Wat is Werelderfgoed? Wanneer is een erfgoed Werelderfgoed? Wat is het verschil? En waarom is een Werelderfgoed belangrijk voor de hele wereld?
Maak daarna de verdieping: Wat vertelt het Werelderfgoed in ons Koninkrijk over onze DNA? Welk Werelderfgoed heeft voor jou een belangrijke rol in je leven? En waarom? En hoe draagt deze diversiteit aan Werelderfgoed bij aan het hebben van respect voor elkaar?

Stichting Werelderfgoed Nederland heeft een sandwichmodel met diverse educatieve middelen ontworpen om het Werelderfgoed te ontdekken.

Zing en analyseer met de klas het informatieve Werelderfgoedlied, bekijk de Klokhuis-serie over Werelderfgoed, bestudeer de poster ‘de weg van erfgoed naar Werelderfgoed’, doe de quiz, bekijk het filmpje ‘Werelderfgoed verbindt culturen’ en maak daarmee een mooie combi met ons inspirerende lesmateriaal. 

Kortom maak met je leerlingen een wereldreis, ontdek het Werelderfgoed en leer hoe je door middel van Werelderfgoed culturen kan verbinden.

THE BATTLE – INTERACTIEF CONCERT OP SCHOOL

The Battle is een interactief live concert, speciaal voor de onderbouw van middelbare scholen. Aan de hand van quizvragen krijgen jongeren meer te weten over het werk van veteranen: wat deden ze op missie? Waarom gingen ze? En wat zagen ze daar? Een meeslepend en muzikaal spel en jouw school kan meedoen! Tijdens The Battle kruipen Nienke en Bart van Het Klokhuis in de huid van drie veteranen. Geholpen door voormalig Landmacht-commandant generaal buiten dienst Mart de Kruif, presentator Pepijn en de leerlingen in de zaal gaan zij op zoek naar antwoorden. Die antwoorden moeten ze vinden in het Nationaal Militair Museum. Een race tegen de klok!

Educatie is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een dynamisch begrip. Van alle aspecten in het museum kun je iets leren: snuif de geur op van vers gerookte vis, sla op het aambeeld in de smidse of knoop een gesprek aan met een ambachtsman. Alle zintuigen worden aangesproken en ervaren de geschiedenis dat dit cultuurhistorische museum toont. In het Zuiderzeemuseum leer je spelenderwijs en met elkaar. Je gebruikt hierbij niet alleen je hoofd, maar ook je hart en handen.

Ons educatieve aanbod richt zich op cultuur, erfgoed en kunst van het voormalige Zuiderzeegebied, en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. De programma’s sluiten aan bij de kerndoelen en de canon en hebben raakvlakken met uiteenlopende vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en kunst.

Vanaf €12,25 per leerling heb je in het Zuiderzeemuseum een hele dag plezier. Deze prijs is namelijk inclusief: entree, bootreis, educatief programma, friet en ijs.