Cosmos Within Us van Tupac Martir te zien in Eye Filmmuseum op 12 november

De live cinema performance Cosmos Within Us van Tupac Martir was dé hit van de virtual-realitysectie van het filmfestival Venetië 2019 en won vervolgens de ‘Spirit of Raindance’ Immersive Award 2019. Met Cosmos Within Us spreekt Martir alle zintuigen aan, waardoor de kijker hetzelfde gevoel van desoriëntatie en verwarring ervaart als iemand met geheugenverlies. De regisseur maakte ook visuals voor live optredens van Elton John, Sting en Beyoncé.

Cosmos Within Us, 12 november 17.00; 21.15 met uitgebreide Q&A door Michel Reilhac, programmeur VR-sectie filmfestival van Venetië. Kaarten verkrijgbaar via de website (www.eyefilm.nl/cosmos).

Tupac Martir maakte een gedurfd experiment op de grens tussen virtual reality-kunst en live cinema performance. Via VR, live muziek en voice-over, geuren en aanraking kruipen we in het hoofd van Aiken, een 60-jarige man die lijdt aan Alzheimer. Hij strijdt tegen een wegkwijnende geest, tegen de tijd, tegen definitief verlies.

Samenwerking met geurontwerper

Cosmos Within Us spreekt alle zintuigen aan en prikkelt het menselijk geheugen met geluid, tast, geur en beeldflarden. Martir werkte samen met geurontwerper Nicola Pozzani om het verhaal van Cosmos Within Us de te sturen en de herinneringen van de hoofdpersoon op te roepen. De bezoeker ervaart hetzelfde gevoel van desoriëntatie en verwarring als iemand met geheugenverlies.

Ontwerpen voor Elton John en Beyoncé

De in Groot-Britannië uit Mexicaanse ouders geboren Tupac Martir groeide op in Mexico City, Milaan en de VS. Hij werd opgeleid als beeldend kunstenaar en is als creative director werkzaam in de kunst- en entertainmentwereld. Hij ontwierp visuals voor live optredens van Elton John, Sting en Beyoncé en werkte ook voor het Nederlands Dans Theater en Coachella Music & Arts Festival.

Twee voorstellingen

De live performance Cosmos Within Us (Tupac Martir, 45', 2019) is dinsdag 12 november twee keer te zien, om 17.00 en 21.15 in zaal 2. De regisseur is aanwezig bij de voorstelling van 21.15 voor een Q&A met Michel Reilhac, VR-pionier en programmeur van de VR-sectie van het filmfestival van Venetië. De avond maakt deel uit van Eye’s virtual-reality-serie Xtended en Church of VR (VR Days Europe).

Cosmos Within Us is ontwikkeld in samenwerking met VR Days Europe. Het project is ontstaan tijdens de European Creators‘ Lab in 2017. The Creators’ Lab van VR Days Europe (in samenwerking met het Bayerische Filmzentrum) stimuleert de ontwikkeling van VR werken.

Over Xtended

In Eye’s VR-programma Xtended beweeg je je virtueel driedimensionaal door een audiovisuele ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt. Xtended presenteerde eerder werk van kunstenaars en filmmakers als Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang. Ook in 2020 maken kunstenaars en filmmakers de VR-ervaring tot uitgangspunt voor een andere, prikkelende blik op de wereld. Hun virtuele verhalen, beeldvondsten en uitgelokte ervaringen raken onze emoties en zetten ons aan het denken.